Küzdök az akné ellen!

A pattanások, illetve aknék megjelenését az emberek többnyire a hormonokhoz vagy a nem megfelelő étrendhez kötik.

Noha a pattanásról legtöbbünknek a tinédzserek jutnak eszünkbe, manapság egyre több 25 év feletti küzd ezzel a bőrproblémával.

Dr. Tapan Patel, az angliai Acne Clinic bőrgyógyásza elmondta, hogy minél előbb kezelik a problémát, annál jobban gyógyítható, ami azért is fontos, mert sokak számára komoly lelki traumát, akár depressziót is okozhat a pattanásos bőr, ami az arcon kívül a nyakat, a mellkast és a hátat érinti leggyakrabban. Az alábbiakban ahhoz kapunk néhány hasznos tanácsot, miként lehet legkönnyebben megszabadulni ezektől a zavaró jelenségektől.

bőrápolás3

Szakemberek szerint, nem igaz, hogy a cukros, zsíros étrend áll a háttérben, az aknét valójában az okozza, amikor a tesztoszteron nevű hormon a bőr faggyúmirigyeit túl sok olaj termelésére ösztönzi. A másik ok pedig egy Propionibacterium acnes nevű baktérium, amely ha a szőrtüszőket elzárja valami, a pórusokba kerülve pattanást, duzzanatot vagy gyulladást okozhat.

Stressz hatására is szaporodhatnak a pattanások, ám egyes fogamzásgátlók jó hatással vannak a bőrre. Krémeknél viszont olyat kell választani, ami nem olaj bázisú, és így nem zárja el a pórusokat.

Bár egyes gyógynövények – például a kakukkfű – szintén jótékony hatásúak lehetnek, a bőrgyógyászok által javasolt kezelések többnyire hatásosabbak. A különféle arclemosókkal vagy szalicilsavat tartalmazó arctisztítókkal is érdemes próbálkozni, ám a benzol-peroxidos készítményekkel még gyorsabb eredményt érhetünk el. Ugyanígy segíthetnek az A-vitamint tartalmazó retinoidok, melyeket receptre lehet kapni, ezeknél már négy hét után jelentős javulás tapasztalható. Elszántabbak választhatják a lézeres vagy fénykezelést is, utóbbi esetben a kék fényes terápia segíthet elpusztítani a gyulladást okozó baktériumokat.

Aki mégis a hagyományos módszerek mellett voksol, annak a különféle antibiotikumokat javasolják a szakemberek, melyek tabletta mellett oldat vagy gél formában is kaphatóak. Radikális megoldás lehet még az izotretinoin hatóanyagú retinoid, ennek használatakor azonban mellékhatásokkal is számolni kell.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.