Kutya-influenza: létezik és bajt okozhat

Ellenőrizzünk, nem beteg-e az ebünk!

Úgy gondoljuk, már mindenki egészséges a családban, szerencsére túlvagyunk az influenza-szezonon? Érdemes házi kedvencünket is ellenőrizni. Napjainkban ugyanis a kutya-influenza is jelentős méreteket ölt.

Ha a famíliában csökkenni látszik is a betegek száma influenza-szezon idején, fontos utánanéznünk, minden rendben van-e az állatainkkal. A kutya-influenza vírusra ugyanis jelenleg intenzív fellángolások jellemzőek bizonyos földrajzi területeken. Az Egyesült Államokban számos államból még nem jelentették, ám jelen van Kentuckyban, Dél-Ohióban és Kalifornia középső részén is.

A kutya-influenza nem szezonális, vagyis az eb bármikor elkaphatja. A fellángolások alkalmával a H3N2 influenzatörzs jelenléte jellemző – ezt 2015 óta 46 régióban fedezték fel. Egy másik törzs, mely a kutyákat érintheti, a H3N8, melyet igen nehéz észrevenni. Az elmúlt másfél hónapban 109 esetet jelentettek a Cornell állategészségügyi központban. Kalifornia vezet a betegség terén, 72 kutya-influenza esettel. 2015 márciusa óta azonban 2600 megbetegedést regisztráltak – Illinois államban 965-öt. A jó hír az, hogy a kutya-influenza nem terjed át az emberre. Máig nincs bizonyíték arra, hogy az ember is elkaphatja, egyetlen ilyen esetet sem jelentettek.

kutya2

A kutya-influenza felismerése és kezelése

A betegség azonosítása még az állatorvosok számára sem egyszerű. Első jele lehet, ha az eb köhög, tüsszög, ám számos egyéb ok miatt is reagálhat így a kutya. A legtöbb esetben az állat magától kikeveredik a kórból. Ám ha influenzáról van szó, kedvencünk orrából, szeméből ugyanúgy váladék folyhat, mint az embernél, mellette nagyon fáradtnak tűnhet és láza is lehet.

A legtöbbjük 2-3 hétben belül felépül. Előfordulhat ugyanakkor, hogy másodlagos bakteriális fertőzést kap a kutya, ez pedig súlyosabbá teszi a kórt és tüdőgyulladást okozhat. A halálozási arányról nincs pontos szám, de azon ebek száma, akik kutya-influenza miatt elpusztulnak, igen csekély. Mindenesetre, ha azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk beteg lehet, keressük fel vele mielőbb az állatorvost. A szakember vért vesz a kutyától, vagy mintát vesz az orrából jövő váladékból a vírus megerősítéséhez.

Ha kiderül, hogy kutya-influenza a betegség oka, az ebet el kell választani a többi otthoni állatunkról, legalább 4 hétre. Másokat is megfertőzhet ugyanis, a tüsszögés és köhögés, valamint az által, hogy közös tárgyakat használnak. Tisztítsuk ki és fertőtlenítsük az eb fekhelyét és azokat a dolgokat, amelyekkel gyakran kapcsolatba kerül. Fontos, hogy adjunk sok folyadékot neki. Az állatorvos felírhat antibiotikumot, ha másodlagos bakteriális fertőzés áll a háttérben.

kutya

A kutya-influenza megelőzése

Akár az emberek esetében, a vakcina megvédheti az ebet az influenza több típusával szemben. Ára változó, a típustól és a várostól függően is. Egy a lényeg: az állatorvosnak kell eldöntenie, melyik oltás a legmegfelelőbb kedvencünk számára. Ha ebünk hajlamosabb arra, hogy elkapja az influenzát, mindenképp érdemes megfontolni a vakcina felvételét.

A kutya-influenza egyébként már az 1970-es, ’80-as években jelentkezett – a kutatók felfedezték, hogy egyes ebek kifejlesztettek antianyagokat a vírussal szemben, de akkoriban még nem hoztak kapcsolatba ezzel betegséget. 2004-ben azonban a H3N8 vírus Floridában felütötte a fejét kölyökkutyák körében, valószínűleg lovaktól kapták el.

A betegség terjedésében azonban szerepe lehetett annak, hogy manapság a kutyákat parkokba, foglalkoztató helyekre viszik, azaz ma sokkal másabbak egy eb mindennapjai, mint régen.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php