Mi az ausztrál influenza?

Van okunk aggódni a H3N2 miatt?

Igen rossz influenza szezonra lehet készülni a brit előrejelzések szerint. Az egyik törzs, amely idén kering a levegőben, a H3N2, vagy ausztrál influenza – melyet azért neveztek el így, mert ugyanez okozott 2017-ben problémákat a távoli kontinensen.

Van okunk aggódni az ún. ausztrál influenza miatt? A vírus H3N2 törzse által okozott tünetei azért kapták ezt a nevet, mert 2017 Ausztráliában a betegség szempontjából a legrosszabb év volt az elmúlt évtizedben. Brit szakértők szerint hasonlóra lehet készülni Angliában is – miután néhány esetet regisztráltak.

Mi az ausztrál influenza?

Minden télen többféle törzs kering az influenza vírusból, az ausztrál influenza a H3N2, mely egyike ezeknek. Egy A-influenza vírusról van szó, amely jóval súlyosabb fertőzést okoz a gyermekeknél és az idős embereknél. A legtöbben felépülnek 1 hét alatt, speciális kezelés nélkül. Sokszor elég az ágynyugalom, paracetamol és ibuprofen, valamint sok folyadék fogyasztása. Ám néhány ember számára ez az influenza halálos lehet. A nagyon idősek, a nagyon fiatalok és azok számára, akiknél valamilyen egészségügyi állapot nehezíti az életet – például szívbetegség – igen veszélyes.

laz

Rosszabb az ausztrál influenza, mint a többi?

A brit szakemberek szerint az influenza típusok egyvelege kering a levegőben, beleértve a B-influenzát és a H3N2 vírustörzset. Utóbbi azonban nem új. 2017 telén is jelentkezett. Fontos tudni, hogy bármely influenza-vírus típus veszélyes a valami miatt eleve érzékeny emberekre. A tapasztalatok szerint ugyanakkor a legmagasabb kockázatot az idősekre jelenti a H3N2.

Az influenza vírusoknak típusuk szerint adnak nevet: A, B vagy C. Az A a legsúlyosabb, a C egy enyhébb változat. Később ezeket is elkülöníthetik a fehérjéik szerint, amelyet a felszínen hordoznak. Ezek a H vagy N antigének. 2018 telén az A (H3N2) az A (H1N1) és a B vírus kering a levegőben. Angliában növekszik az esetek száma, de a szakértők szerint egyelőre sehol nincs a 2009-es állapotokhoz képest.

Mit kell tudni az oltásról?

A vakcinát azért találták ki, hogy minden influenza típus ellen védje az embereket, bármely kering is az adott szezonban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden esztendőben áttekinti a globális helyzetet, s meghatározza, mely influenza törzseket kell tartalmazniuk a vakcináknak a következő szezonra. Az idei a H3N2 és más törzsekkel szemben is véd, vagyis az ausztrál influenza ellen is. Az oltást tartják az eddigi leghatékonyabb védelemnek az influenza esetén.

Ugyanakkor az influenza kiszámíthatatlan. A vírusai folyamatosan mutálódnak és változnak, vagyis egy „mozgó célpont” ellen kell küzdeni. Az angol egészségügyi szakemberek szerint az influenza vakcina 40-60 százalékban hatékony, vagyis minden 100 emberből 40-60 lesz védve igazán.

A veszélyeztetetteknek mindig ajánlják a vakcina felvételét, mivel a törzsek évről-évre változnak, ráadásul az oltás által nyújtott védelem 6 hónap után csökkenhet. A 65 év feletti idősek, a terhes nők és a különféle egészségügyi problémákban szenvedők mindenképp vegyék fel a vakcinát. Gyermekeknek influenza-orrspray is kapható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.