Kullancs és Lyme-kór – Legyenek egyértelműek a tünetek és a kezelés

Ismét itt a kullancs-szezon

Az ősz, tavasz és nyár leggyakoribb kellemetlensége a kirándulók és a kinti munkát végzők szemében a kullancs. Mi az általa okozott Lyme-kór, milyen tünetek jellemzik és mit takar a kezelés?

Ki ne hallott volna már a fertőzött kullancs által terjesztett Lyme-kórról? Sokan tartanak tőle, ha kirándulni, túrázni indulnak, de joggal félhetnek azok is, akik szabadban végeznek munkát.

Fontos elővigyázatosnak lenni, minden védőintézkedést megtenni, hogy elkerüljük a kullancs ránk akaszkodását, s ezzel a potenciális Lyme-kór kialakulását.

Mit jelent a Lyme-kór?

A fertőzött kullancs terjesztette Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi baktériumok okozzák, fertőző betegség. Ezeket a baktériumokat a megfertőződött szarvas kullancs vagy fekete lábú kullancs adhatja át az embernek. Maga az ízeltlábú is mástól kapja el, madaraktól, szarvasoktól, egerektől, akiknek a vérét szívja. Erdős, nagyobb zöld területeken gyakori, hogy a háziállatok is összeszednek pár kullancsot.

Ahhoz azonban, hogy átadja az embernek a kórt, a kullancsnak 36 óráig a bőrön kell maradnia. Sajnos, kevés ember észleli egyáltalán, hogy megcsípte az ízeltlábú, ezért is nehéz olykor felfedezni. A Lyme-kór egy amerikai, Connecticut-i városkáról kapta a nevét, Old Lyme-ról, itt azonosították először a betegséget 1975-ben.

Lyme-kór tünetek

Nem minden tünet egyforma a Lyme-kór esetében, s sokszor nem azonos a tünetek súlyossága sem.

A leggyakoribb panaszok, illetve észrevehető tünetek az alábbiak: kör alakú kiütés a bőrön, mely lapos, ovális, vörös, s bárhol jelentkezhet a testen. Gyakori a fáradtság-érzet, fejfájás, láz, ízületi- és izomfájdalom, duzzanat, a nyirokcsomók megduzzadása, koncentráció-problémák és alvási nehézségek.

Érdemes tudni, hogy gyermekeknél általában a fáradtság, láz, izom- és ízületi fájdalmak és influenzára hasonlító tünetek a leggyakoribbak a Lyme-kórnál.

Bármely panasz esetén fontos felkeresnünk orvosunkat!

Szakaszok és panaszok

Sajnálatos, hogy a tünetek, bár általában a fertőzést követően jelentkeznek, akár hónapokkal vagy évekkel a kullancs csípését követően is felüthetik a fejüket.

A Lyme-kórnak alapvetően három szakasza van. Az első és a második stádium tünetei azonban átfedhetik egymást.

1)Korai lokalizált: a tünetek 1-2 héttel a kullancscsípés után tapasztalhatók. A kór egyik legkorábbi jele a bikaszem-szerű bőrkiütés. Ilyenkor emellett a beteg érzékelheti a nyirokcsomók megnagyobbodását, hidegrázás, torokfájás jelentkezhet nála, láz, fáradtság, fejfájás, izomfájdalom gyötörheti; megváltozhat a látása is.

2)Korai terjedésű Lyme-kór: ez a szakasz néhány héttel a kullancs csípése után jellemző.

Árulkodó a rossz közérzet, a több helyen kialakuló bőrkiütés, illetve olyan állapotok, melyek a szisztémás fertőzésre utalnak, azaz a fertőzés testben való elterjedtségére. Ilyen lehet a zsibbadás, bizsergés, szívritmuszavar, különféle idegrendszeri állapotok, az arc- és a koponya hólyagosodása, illetve az agyhártya-gyulladás.

3)Későn terjedő Lyme-kór: amennyiben a fertőzést az első és második szakaszban nem kezelték, a harmadik stádium a kullancscsípés után 1 hónappal vagy akár 1 évvel is jelentkezhet.

Ilyenkor már akár több ízület gyulladása is jellemző lehet, zsibbadás tapasztalható a lábakban, karokban, kezekben. Különféle agyi rendellenességeket lehet észlelni: koncentrációs nehézségek, mentális köd, memóriavesztés, beszédproblémák, alvászavarok.

A Lyme-kór diagnosztizálását általában azzal kezdik, hogy áttekintik a páciens kórtörténetét. A fizikai vizsgálatokkal már a kiütéseket és a kórra utaló egyéb tüneteket keresik. Pár héttel a kezdeti fertőzés után a vérvizsgálat tekinthető a leginkább megbízhatónak, mert ekkor már jelen vannak a Borrelia burgdorferi elleni antitestek a szervezetben.

A Lyme-kór kezelése

Leginkább a korai szakaszban kezelhető jól a Lyme-kór. Ilyenkor antibiotikumok szedése elegendő, hogy elkerüljük a fertőzést. E célból elsősorban doxiciklin, amoxicillin vagy cefuroxim használatos, felnőtteknél és gyermekeknél. Kismamák, szoptató anyukák cefuroximt és amoxicillint kaphatnak.

A kór egyes formáinál, melyek a szívet és a központi idegrendszert érintik, intravénásan adható antibiotikumokat használnak. Gyógyszerekkel 14-28 nap a kezelés teljes ideje.

 

Itthon is megjelent a vérzéses lázat okozó kullancs

 

 

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.