Koronavírus – 2020-ban még fontosabb lesz az influenza elleni oltás

Idén különösen lényeges a megfelelő védelem

Ismét eljött az év azon időszaka, amikor leshet ránk az influenza. Fel kell készülnünk a szezonra, különösen most, amikor a koronavírus is „köztünk jár”. Miért fontos az oltás?

Minden esztendőben elérkezik az influenza-szezon ősz elején, s ki is tart egy pár hónapig. Idén, 2020-ban azonban nehezebb dolgunk van: csatlakozott mellé a koronavírus is.

Miközben Ausztrália és egyéb, déli féltekén levő országok enyhe influenzaszezonra készülhettek, nem lehetünk bizonyosak abban, hogy nálunk is ez lesz a helyzet. Számos ország közegészségügyi tisztviselői nagyon komolyan veszik az influenzát idén: határozottan felszólítják az embereket a vakcina felvételére és a szigorú maszkviselésre, valamint a távolságtartásra a koronavírus miatt.

Valójában, 2020-ban az influenza elleni oltás fontosabb, mint valaha. Mivel a Covid-19 továbbra is veszélyeztet bennünket, mindent meg kell tenni, hogy egy újabb fertőzés esélyét csökkentsük.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a maszkviselés, az alapos kézmosás és a felületek fertőtlenítése segít megvédeni magunkat mindkét betegséggel szemben. Az influenza esetében azonban már van oltás, mellyel mérsékeljük a megbetegedésünk kockázatát. Bár nem tökéletes, mégis fertőzések millióit előzi meg évente.

Ez a fajta védelem különösen fontos azok számára, akiket az influenza szövődményei leginkább veszélyeztetnek – így a terhes nők, csecsemők, kisgyermekek, idősek és a hosszú távú betegségben szenvedők.

Milyen előnyökkel bír az influenza elleni oltás?

Az emberek egy része úgy véli, ha mégis elkaphatja az influenzát, miért foglalkozzon a vakcinával? Nos, valóban előfordulhat, hogy az oltás ellenére valaki beteg lesz, ám ha beoltották, a súlyos szövődmények kockázata jelentősen csökken.

S egy olyan időszakban, amikor fennáll annak a veszélye, hogy a kórházi és az intenzív osztályon levő ágyak elfogynak, kulcsfontosságú az influenza miatti kórházi kezelés megelőzése. Egyes tanulmányok szerint 75 százalékkal csökkent a kockázata annak, hogy a gyermekek intenzív terápiás kezelésre szorultak volna, az idősebb felnőttek esetében pedig 40 százalékkal mérséklődött ez a szám az oltásnak köszönhetően. Éppen ezért – nagyon ritka kivételektől eltekintve – az influenza elleni oltást minden, 6 hónaposnál idősebb embernek ajánlják.

A mellékhatások csak mellékhatások – nem az influenza maga

Mint minden orvosi kezelésnek, az influenza elleni vakcinának is lehetnek mellékhatásai. A jó hír azonban az, hogy a leggyakoribb mellékhatások enyhék és maguktól elmúlnak pár nap alatt. Egyes embereknek fáj az oltás helye, enyhe láz, izomfájdalom, fejfájás jelentkezhet. Ezek azonban nem allergia és nem is az influenza jelei. Csupán egy immunválasz, mely fokozódik a vakcina hatására.

Az időzítés számít – de ez nem minden

Ha azon gondolkodunk, mikor oltassuk be magunkat, fontos tudni: az oltás megszerzését követően nagyjából 2 hétbe telik egy védő antitestválasz kialakulása. Vannak, akik úgy érzik, akkor a legjobb, ha az influenza elleni oltás elérhetővé válik – vagyis augusztusban. Mások azt javasolják, várjunk, így az antitest-védelem a szezon későbbi szakaszában is tart, s ez különösen igaz az idősebb felnőttekre, mivel őket érintő tanulmányok szerint az évszak távozásával az influenza elleni védelem is csökken.

A szakemberek javaslata szerint kora ősszel érdemes felvenni az oltást – szeptemberben vagy legkésőbb októberben. Persze, aki kihagyja ezt az időszakot, szintén megkaphatja a vakcinát, akár január folyamán. Olykor később is van rá lehetőség, attól függően, mennyire rossz az influenza-szezon. A 6 hónap és 8 év közötti gyermekeket, akik még sosem vettek fel ilyen oltást, két dózisban kell beoltatni, legalább 4 hét különbséggel. Vagyis, ha a csemeténk ebbe a kategóriába tartozik, a folyamatot korán el kell kezdeni, hogy a második oltás után már teljesen védett legyen októberig.

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.