Komoly RSV-járvány fenyeget – Milyen tünetekre figyeljünk?

Egyre nő a betegek száma Nyugat-Európában, s hazánkban is komoly RSV-járvány ütheti fel a fejét. Mit kell tudni róla és milyen tünetek jellemzőek?

Nemcsak Nyugat-Európában betegít meg embereket nagyobb számban a kór – Magyarországon is intenzívebb lehet az RSV-járvány, vagyis az óriássejtes légúti vírus terjedése – hívták fel a figyelmet szakértők.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakemberek szerint Angliában, sőt Németországban is komoly a helyzet, utóbbiban már gond van abból, hogy kevés a hely a kórházakban a megbetegedett gyermekeknek. Az egyik kórház vezető orvosa elmondta, az ideihez hasonló hullámra nemigen emlékszik, pedig minden esztendőben akad RSV-vírusos beteg.

“Hazánkban is sok páciensre kell készülni” – mutatott rá a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. – “Intenzívebb járványra számíthatunk, mivel az elmúlt években távolságot tartottak, maszkot hordtak az emberek. Az idei helyzetet ők is ijesztőnek találják” – mondta Havasi Katalin, a szervezet elnöke. Megjegyezte, hogy a német és a francia esetszámokat látva arra kell készülnünk, hogy Magyarországra is elér az RSV-vírus és többen betegszenek majd meg. 

Az óriássejtes légúti vírus-tünetek többnyire egyszerű náthának tűnnek – hőemelkedés, orrfolyás, étvágytalanság jelentkezik. Kisgyermekekneknél ingerlékenység, bágyadtság is jellemző. Amennyiben a tünetek rosszabbodnak, illetve a gyermeknél gyors légzés, zihálás, köhögési roham tapasztalható, azonnal orvoshoz kell vinni!

“Egyelőre nem fordult hozzájuk túl sok RSV-vírussal fertőzött beteg” – mondta az RTL-nek Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója. Erősebb szezonra készülnek, így el tudják majd látni a pácienseket. Megjegyezte: csak a gyermekek meglehetősen kis százaléka, elsősorban a nagyon kicsik kerülhetnek lélegeztetőgépre.

A fertőzés az 1-2 éves kor alatti csemetékre nézve a legveszélyesebb, őket ún. passzív immunizációval is védik, ellenanyagot adnak be nekik, ám ez csak rövid védettséget ad. Okos dolog, ha maszkot viselünk kisgyermekek közelében” – hívta fel a figyelmet a szakember.

megfázás, tüsszent, köhöz, influenza

Fotó: 123rf.com

Mi az RSV és hogyan terjed?

Az RSV a Respiratory syncytial virus rövidítése. Általában csak közönséges megfázáshoz hasonló tüneteket produkál, ám egyes esetekben légzési nehézséghez vagy súlyos tüdőgyulladáshoz is vezethet. Fontos tudni, hogy az RSV fertőzésen csaknem minden gyermek átesik legalább egyszer, még mielőtt betöltené a 2. életévét. A vírusnak számtalan különböző formája van, ezért többször is megfertőződhetünk vele életünkben.

A vírus főleg cseppfertőzéssel terjed, ha a fertőzött ember tüsszent vagy köhög. Amennyiben valaki belélegzi az apró cseppecskéket, szájba, orrba vagy szembe kerülnek, megfertőződhet. Ha a beteg orr- vagy nyálváladékával közvetlen vagy közvetett kapcsolatba kerülünk, az ugyancsak okozhat fertőzést. Puszival, csókkal szintén át lehet adni az RSV-vírust. Sőt, akkor is elkaphatjuk, ha megfogunk például egy kilincset, amelyet előttünk egy fertőzött személy érintett, s ezután belenyúlunk szemünkbe vagy orrot dörzsölünk. Az enyhe tüneteket mutató emberek ugyanúgy fertőznek, mint akiknek komolyabb panaszaik vannak.

Milyen kezelés lehetséges?

A legtöbb RSV fertőzött enyhe tünetekkel küzd, nem szükséges semmilyen különösebb kezelés. Azoknak, akiknél a betegség súlyosabb formát ölt, enyhíteni kell a tüneteket: csillapítani a lázat, elegendő folyadékot inni. Néhány gyermeket azonban szükséges kórházban ellátni, ezek a csemeték légzéstámogatásra is szorulhatnak.

Olvasd el ezt is!

Egyszerre támad a koronavírus, az influenza és az RSV – Mit tegyünk, hogy elkerüljük?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu