Ki a valódi tettes? A krónikus betegség!

Februárban ismét hazánkba látogatott a rendszerszemléletű medicina európai hírű szakértője, a Quintess Egészségközpont nemzetközi orvos-igazgatója, Dr Filippo Ongaro.

Segítségével ezúttal arra kerestük a választ, hogy hogyan előzhetjük meg, illetve ismerhetjük fel a különböző krónikus betegségek mögött megbúvó közös okokat, illetve milyen korszerű gyógyítási megoldások állnak a rendelkezésünkre.

A krónikus betegségek

Diabétesz és metabolikus szindróma, zsíranyagcsere-zavarok, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri megbetegedések, elhízás és túlsúly, daganatok, krónikus gyulladásos betegségek, Alzheimer-kór és kognitív zavarok, csontritkulás és ízületi gyulladások. Ezek a leggyakoribb krónikus betegségek, melyek tüneteit szinte valamennyi orvos kezeli, ám csak kevesen jutnak el a probléma gyökeréig.

Pedig az egyre ismertebbé váló rendszerszemléletű medicina megoldásai ma már lehetőséget teremtenek arra, hogy felderítsük és hatékonyan kezeljük napjaink krónikus betegségeit. Ezek az elváltozások ugyanis a beteg ember genetikai adottságainak, életstílusának, táplálkozásának bonyolult egymásra hatásából következnek és nem egy kiváltó okra vezethetőek vissza.

A rejtett okok

Rendkívül különböző betegségek is gyakran ugyanazon biokémiai egyensúlyzavaron alapulnak. Sőt, csupán néhány biológiai működési rendellenesség áll napjaink legtöbb krónikus degeneratív betegségének a hátterében (gyulladás, oxidatív stressz, funkcionális fehérjék és cukrok összetapadása, stressz-reakciók). Ezek az okok gyakran több betegség okozói is, így a probléma gyökerének megragadásával több legyet üthetünk egy csapásra! Magas oxidatív stresszt mérhetünk például olyan betegségeknél, mint az érelmeszesedés, a krónikus fáradtság-szindróma, a szívinfarktus, a krónikus fájdalommal járó ízületi és kötőszöveti betegség, az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Ha szervezetünk működésének finom egyensúlyára hosszú ideig nem figyelünk, az gyakran komoly károkat okozhat szerveinkben.

korhaz23

Rendszerszemléletű medicina – a megelőzés és kezelés művészete

A rendszerszemléletű orvosi gondolkodás széles körű alkalmazása még nem jellemző napjainkra, pedig a hátterét képező tudományos eredmények mintegy 15 évvel megelőzik az általános orvosi gyakorlatot.

Az állóképesség teszt, az oxigénfogyasztás, az izomerősség és rugalmasság mérése, a pszichológiai tesztek és a stressz szint mérése olyan lehetőségek, amelyek ma már a hatékony gyógyítás alapjait jelentik. Biokémiai vizsgálatok segítségével megtudhatjuk, hogy jelenleg miképp működik, milyen állapotban van a test, genetikai vizsgálatok segítségével pedig még pontosabb eredményt kaphatunk a betegségek előfordulási lehetőségeiről, kockázatainkról.

Akár már egy egyszerű vérvizsgálattal is sok mindent megtudhatunk például a hormonokról, vagy, hogy mennyi vitamin található a szervezetünkben. Ezek többsége azonban manapság még korántsem rutin vizsgálat. Éppen ezért érdemes keresni a tudományosan is megalapozott, innovatív eljárásokat, és azokat az orvosokat, klinikákat, amelyek alkalmazzák a rendszerszemléletű medicina eredményeit. Olyan szemléletváltás kezdetének vagyunk tanúi az orvoslásban, amelynek módszertana a személyre szabott, rendszerszemléletű medicina lesz.

Hazánkban a Quintess Tudásközpont a rendszerszemléletű medicina elterjesztésének úttörője, a Quintess Egészségközpont pedig a gyakorlatban bizonyítja, hogy a tudomány legfrissebb eredményei ma már az egyén szintjén is hasznosíthatóak. Ebben a szellemben a Quintess a nem kellően felderített krónikus állapotok mögötti mozgatórugók kinyomozására és javítására összpontosít.

gy%25C3%25B3gyszer4804

A rendszerszemléletű orvoslás eredményeit alkalmazva, korszerű diagnosztikai módszerek segítségével állítják helyre a testi és lelki tüneteink hátterében megbúvó, az alapvető élettani folyamatok egyensúly- és funkciózavaraiból eredő állapotváltozásokat. Ezzel biztosítják a tünetek és kóros állapotok tartós enyhülését, a páciensek jó közérzetének testi, lelki fittségének fenntartását. Integrálják a tudományosan bizonyított életmódbeli változások és étrend-kiegészítők alkalmazását is az orvosi kezelések folyamatába.

Az Európában még egyedülálló orvosi módszer az európai űrhajósok felkészítő és rehabilitációs programját is kidolgozó Dr. Filippo Ongaro szakmai vezetésével valósul meg a Quintess Egészségközpontban, ahol nem pusztán a végeredményként fellépő betegséget, hanem magát az embert vizsgálják. A rendszerszemléletű medicina egy kezelési modell, amely nem úgy tekint a betegre, mint zavartan működő szervek egymással össze nem kapcsolt együttesére, hanem a kezdetektől vizsgálva próbálja felfedezni és kezelni a betegségek gyökereit, és nem csupán azok tüneteit.

Dr. Filippo Ongaro legutóbb decemberben járt hazánkban, „Úgy egyél, hogy jól legyél” című könyvének magyarországi bemutatóját ekkor széleskörű érdeklődés övezte.

Forrás: