Ízületi gyulladás és porckopás: Hogyan segít a kollagén?

Az ízületi fájdalom az öregedés természetes velejárója, melyet el kell viselnünk. Vagy mégsem? A kollagénről leginkább a bőr fiatalságának megőrzése kapcsán lehet rengeteget olvasni. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ez az értékes protein az ízületek egyészségében is kiemelkedő szerepet játszik. Miért fontos időskorban a kollagénpótlás? Hogyan segít a kollagén artrózisban vagy artritiszben szenvedő betegeken?

Szponzorált tartalom

Mi az a kollagén?

A kollagén a leggyakrabban előforduló fehérje az emberi szervezetben. Egyfajta ragasztóként működik a sejtek között: biztosítja a szerkezeti stabilitást és a flexibilitást. Nélkülözhetetlen alkotóeleme bőrünknek, hajunknak, körmünknek és izmainknak. Emellett rengeteg testrészünkben megtalálható, ideértve a szemeket, az ereket, a fogakat és a belső szerveket. A kollagénnek kiemelt szerepe van az ízületek rugalmasságának fenntartásában, lehetővé téve számunkra a könnyed, fájdalommentes mozgást. A porcok közel 70%-a ebből az anyagból épül fel.

Az időskori kollagénvesztés nyilvánvaló jelei

A kollagén elengedhetetlen testünk általános egészségéhez. Ahogy öregszünk, úgy évente 1-1,5%-kal csökken a kollagén mennyisége szervezetünkben. A folyamat 25 éves korunk körül kezdődik el, és 40-50 éves korunkra válik igazán drasztikussá. Az időskori kollagénvesztés hatásai nyilvánvalóak. A ráncok egyre mélyülnek, a bőr petyhüdt, száraz és rugalmatlan. A körmök gyengébbek és törékenyebbek, a hajszálak elvékonyodnak.

Az ízületi fájdalmak jelentkezését sokszor az öregkor természetes velejárójának tekintjük. Pedig gyakran a test kollagéntermelő képességének hanyatlása áll a háttérben! A porcoknak kollagénre van szüksége a normál működéshez és a regenerációhoz. Ráadásul a megfelelő rugalmasság hiányában végtagjaink hajlamosabbá válnak sérülések elszenvedésére.

A kollagén típusai – melyik a legjobb az ízületek számára?

Mintegy 16-féle kollagén található meg az emberi szervezetben. Az I-es, II-es és III-as a leggyakoribb, melyek a test összkollagén mennyiségének körülbelül 80-90%-át teszik ki.

I-es típus: A legelterjedtebb kollagén fajta. Szinte minden szövetünkben, többek között a bőrben, a körmökben, valamint a hajszálakban is jelen van. A szervezet kollagénjének több mint 90%-a I-es típusú.

II-es típus: A porcok kipárnázzák az ízületek és a csontok közötti részt, biztosítva a könnyed mozgást. A II-es típusú kollagén a porcok elsődleges alkotóeleme. Az egyik leggyakoribb ízületi probléma a porckopás (artrózis), mely gyakran kollagénhiányra vezethető vissza.

III-as típus: Leginkább az artériákban és más üreges szervek falában található meg, de például a bőrben, a nyirokcsomókban és az izmokban is nagy mennyiségben előfordul.

Mit mond a tudomány?

A kollagén hatékonyságára vonatkozó kísérletek eredményei eddig igen ígéretesnek bizonyulnak. Az egyik neves külföldi orvosi szaklapban publikált kutatás kifejezetten a II-es típusú kollagén ízületekre gyakorolt hatásait vizsgálta. Az ízületi porckopásban szenvedő betegek már 90 nap elteltével pozitív változásokat tapasztaltak: az alanyok a fájdalom enyhüléséről és a térd merevségének csökkenéséről számoltak be.

Ez azt jelenti, hogy a szervezet jó eséllyel felhasználja a kollagén kiegészítőkben található aminosavakat az ízületi gyulladás (artritisz) és a porckopás (artrózis) által károsított szövetek védelmére, illetve újjáépítésére.

Kollagénpótlás hatékonyan: melyik a legjobb megoldás?

Az olyan ételek, mint a csontleves, a csirkemáj, a kocsonya vagy a tojás könnyen hozzáférhető kollagén források. Azonban ezekből általában csak keveset képes hasznosítani a szervezet, és nem igazán tudunk annyit elfogyasztani, mint amennyire szükségünk lenne. Ilyenkor kerülnek képbe a – magas minőségű és természetes eredetű – étrend-kiegészítők, mint a kollagénpótlás leghatékonyabb módszerei.

Azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen termék mellett tesszük le a voksunkat! Ez a nélkülözhetetlen fehérje akkor hasznosul a legjobban, ha kisebb aminosav láncokra, úgynevezett peptidekre van bontva. A hidrolizált változat hatóanyagai – az alacsonyabb molekulatömegnek köszönhetően – gyorsabban felszívódnak, rövid idő alatt új kollagén előállítására ösztönzik a testet.

II-es típusú, folyékony kollagén a porcok és ízületek védelméért

  • Nem kell tabletta lenyelésével bajlódni
  • Kollagén nagy dózisban (5000 mg/adag), közel 100%-os hasznosulással
  • 100%-ban természetes összetevők, mesterséges színezékek és ízfokozók nélkül
  • A hozzáadott glükózamin, kondroitin és MSM szintén fokozzák az ízületi szövetek rugalmasságát

Őrizze meg ízületei egészségét, éljen újra teljes életet!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.