Irritábilis bél szindróma – mikor forduljunk orvoshoz?

Az elmúlt években hazánkban is népbetegséggé lett az irritábilis bél szindróma, a lakosság mintegy 15-20 százalékánál jelentkezik valamilyen formában. Az érintettek sokszor nem is ismerik fel, hogy szerteágazó tüneteik egy kórképet jelölnek, így sok a diagnosztizálatlan beteg.

Dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán forduljunk orvoshoz.

Főként nőket érint

“Az IBS diagnózisát nehezíti, hogy nincsenek igazán specifikus, csak erre a betegségre jellemző tünetei” – mondja. A betegek gyakori hasfájásra panaszkodnak, ezzel együtt hasmenés, székrekedés, vagy mindkettő felváltva jelentkezik náluk. Visszatérő probléma a jelentős mértékű puffadás, fokozott gázképződés. A tünetek kétszer gyakrabban jelentkeznek – elsősorban 30-50 év közötti – nőknél, mint férfiaknál, kialakulásának veszélyét növeli a családi halmozódás.

Vizsgálat és diagnózis

Az IBS kivizsgálása mindig a panaszok függvényében történik, ezért nagyon fontos, hogy a beteg az orvosi konzultáció előtt feljegyezze, hogy milyen időközönként, milyen jeleket tapasztal. Mit fogyasztott a tünetek jelentkezése előtt, érte-e különösebb stressz, vagy egyéb változás, – például egy új gyógyszer szedése, vagy valamilyen betegség, nőknél hormonális változások – ami összefüggésbe hozható a panaszaival.

„Ha laborvizsgálatokkal sikerül kizárni a fekély-, vagy epebetegség valószínűségét és egyéb szervi eltérést nem találunk, akkor valószínűsíthető az IBS diagnózisa. Ha a beteg beszámolója alapján a tüneti összefüggenek a táplálkozással, akkor ezt is vizsgáljuk. Felnőtteknél hasonló panaszokat a tejcukor-érzékenység is okozhat” – teszi hozzá a szakember.

Az IBS kezelése

Az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetése jelentős életmódváltást, speciális diéta követését igényli a beteg részéről. Az étkezések során fontos kerülni a puffasztó hatású ételeket, kímélő fogásokat készíteni, például sütés helyett párolással. Ezekről a változtatásokról a kezelőorvos részletesen tájékoztatja a beteget, az étrend átalakításához akár dietetikus segítségét is igénybe vehetjük. Fontos a rendszeres mozgás, ez nemcsak a bélműködésre van jó hatással, de a stressz levezetését is segíti. A gyógyszeres kezelésnél általában mindig a legerősebb tünet határozza meg az alkalmazott terápiát: görcsoldásra, fájdalomcsökkentésre, hashajtóra, hasfogóra, puffadásgátlóra, nyugtatóra vagy más, esetleg komplex szerre lehet szükség.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.