Ezeket tegyük étkezés utáni puffadás esetén

Lassan itt a karácsony, a családi lakomák ideje. Ilyenkor nehéz nemet mondani a szülőknél, nagyszülőknél tányérainkra halmozott hatalmas adagokra, pedig a túlevés, a nehéz ételek és az alkohol mind puffadást okozhatnak.

A puffadás kellemetlen, de az esetek többségében ártalmatlan. Ha csak kiadós étkezések után jelentkezik, nem kell vele rögtön az orvoshoz rohanni, de ha gyakran tapasztaljuk és az okát sem találjuk, akkor érdemes jobban utánajárni a problémának.

Foto:123rf.com

Akár betegség, akár múló kellemetlenség a puffadás, az alábbi tippek segíthetnek megszüntetni vagy mérsékelni a tüneteket.

Fogyasszunk bőven folyadékokat

Ha úgy érezzük, hogy mindjárt szétpukkad a gyomrunk, nem kívánunk még vizet is inni rá. Pedig szükséges lennehiszen felgyorsítja az emésztési folyamatokat. Ráadásul sokszor a sós ételektől puffadunk, erre szintén gyógyír a bőséges vízfogyasztás.

Sétáljunk egyet

Ne dőljünk le a kanapéra és kezdjünk csendesen szenvedni, inkább mozogjunk egy keveset. Az étkezés utáni testmozgás gyorsítja az emésztést, 5-10 perc kényelmes tempójú séta már elég is lehet, hogy jobban érezzük magunkat.

Fogyasszunk kevesebb alkoholt

Az alkohol lassítja az emésztésünket, fogyasztása hatására szervezetünk vizet tart vissza. Ezeknek pont az ellenkezőjét szeretnénk elérni, ezért érdemes csak mértékkel alkoholt fogyasztani az ünnepek alatt.

 
 

 

Mellőzzük a szénsavas italokat

A szénsavas víz és üdítőital csak még több gázt visz szervezetünkbe, csak egyszerűen ezek hatására is lehet puffadni. Természetesen akkor is mellőzzük a fogyasztásukat, ha eleve puffadtak vagyunk.

Igyunk egy kis teát

A borsmenta és a gyömbér nyugtatja a gyomrunkat és emésztőrendszerünket. A borsmenta azonban egyben savat is okozhat, így aki erre érzékeny, annak inkább a gyömbértea javasolt.

haspuffadás

Fotó: 123rf.com

Ne rágózzunk

A túl sok levegő lenyelése puffadást idézhet elő, ezt a sok evés, ivás, szénsav és a rágógumizás is kiválthatja.

Fájdalommentes teszttel igazolható mi állhat a haspuffadás hátterében

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.