Puffadás gyötör? – Top 14 ok, amitől kialakulhat  2.rész

A súlygyarapodástól a gluténérzékenységig

A puffadás gyakori panasz, amely mindenkit megtalál időnként. Kérdés azonban, hogy mi váltja ki? Ha tudjuk a választ, könnyebb a megelőzés. Lássuk, mi mindenből lehet gond.

Mindenkivel előfordul, hogy puffadtság kínozza. Olykor ennek nyilvánvaló az oka: tudtuk, mit ettünk, ami kiválthatta. Máskor azonban értetlenül állunk a panasz előtt.

Egyesek úgy gondolják, ha túlzott szervezetükben a gázképződés, csak érzékenyebbek erre. Ez azonban általában egy egészségügyi állapottal függ össze. Oka lehet az irritábilis bél szindróma – amikor a bélhez kapcsolódó idegek túl aktívak -, a savas reflux, amely irritálja a nyelőcsövet a torok és a gyomor között, valamint az aranyér is.

Cikkünk első részében az első 7 okról volt szó.

Lássuk, mi minden okozhat még puffadást!

8.Súlygyarapodás

Amennyiben az elmúlt évben több mint 10 kilót szedtünk magunkra, puffadást érezhetünk, ez a súlytöbblet ugyanis általában a hasat érinti. Nagyobb helyet foglal el és kevés helyet hagy arra, hogy a gyomor táguljon. Beszéljünk orvosunkkal, dietetikussal, s készítsünk tervet a fogyáshoz, amivel mindjárt komfortosabban érezhetjük magunkat.

9.Fruktóz

A fruktóz egyfajta cukor, amely szervezetben nehezebben bomlik le, mint más fajták. Ez gázképződéshez, puffadáshoz és fájdalomhoz vezethet.

Számos élelmiszerben található meg, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup formájában, és természetesen előfordul bizonyos gyümölcsökben is – különösen az aszaltalban -, valamint a mézben, a hagymában és a fokhagymában.

Egy étkezési napló segíthet nyomon követni, hogyan érezzük magunkat bizonyos ételek elfogyasztása után és kiderítheti, probléma-e ez a mi esetünkben.

10.Zsír

A puffadás oka lehet a zsír is. A szervezetnek szüksége van rá a sejtfalak, az idegszövetek – például az agy – és a hormonok előállításához.

Ha azonban túl sok van belőle, puffadást okozhat, mert a testnek hosszabb ideig tart a lebontása más ételtípusokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig jelen van a gyomorban. Magas a kalóriatartalma, ami hízáshoz vezethet, ha nem vagyunk óvatosak. Márpedig a plusz kilók szintén puffadást idézhetnek elő.

Foto:123rf.com

11.Menstruáció

A premenstruációs szindróma (PMS) állapot néhány nő esetében fáradtságot, fájdalmat és ingerlékenységet okozhat egy héttel azelőtt, hogy megjönne a vérzés.

Emellett azonban visszatartja a vizet, s ettől puffadás-érzésünk lehet. Az ok nem tisztázott, de úgy tűnik, a hormonok játszanak szerepet benne.

Segíthet a testmozgás, valamint, ha kerüljük a só fogyasztását, a cukrokat és az egyszerű szénhidrátokat.

12.FODMAP-ok

FODMAP-nak nevezik fermentálható oligo-, di- és monoszacharidokat, valamint poliolokat (a Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols rövidítése).

Ezek a szénhidrátok a bél vége közelében emésztődnek meg, ahol a baktériumok táplálkoznak belőlük. Néhány embernél ez gáz- és folyadékfelhalmozódást, hasfájást és puffadást okozhat.

A FODMAP-ok bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és tejtermékekben találhatók meg, például a spárgában, fokhagymában, körtében, mangóban, őszibarackban, búza tésztában és rozskenyérben.

Célszerű étkezési naplót vezetni, hogy nyomon követhessük a potenicálisan problémás élelmiszereket és kérdezzük meg dietetikusunkat vagy orvosunkat, valóban lehetne-e esetünkben a FODMAP-ok a puffadás okai.

13.Gluténérzékenység

Glutén-, lisztérzékenység avagy cöliákia esete áll fenn, amennyiben a szervezet úgy reagál a gluténre, vagyis a búzában, árpában, rozsban és sok előre csomagolt élelmiszerben található fehérjére, hogy megtámadja a belek nyálkahártyáját (az emésztőrendszer részét).

Hasmenést, fogyást, fájdalmat válthat ki a hasban és fokozza a gázképződést, ami puffadást okozhat. Nincs rá gyógymód, de a tünetek kezelhetők, ha a glutént tartalmazó élelmiszereket nem fogyasztjuk.

Foto:123rf.com

Mikor komoly a gond?

A puffadás a legtöbb esetben egyedül is kezelhető. Ha azonban gyengének érezzük magunkat, elveszítjük étvágyunkat, hasmenés, fogyás, láz, hasfájás gyötör, véres a székletünk, forduljunk orvoshoz!

A szakemberek székletmintát elemeznek, hogy kiderítsék, mi történik, röntgenfelvételt készítenek a vékonybélről, vagy megvizsgálják, laktóz intolerancia vagy a cöliákia okozza-e a problémánkat.

Erre kell vigyázni, hogy elkerüljük a hányingert és a puffadást

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.