Puffadás gyötör? – Top 14 ok, amitől kialakulhat  1.rész

A túl sok sótól a tejtermékekig

A puffadás gyakori panasz, amely mindenkit megtalál időnként. Kérdés azonban, hogy mi váltja ki? Ha tudjuk a választ, könnyebb a megelőzés. Lássuk, mi mindenből lehet gond.

Mindenkivel előfordul, hogy puffadtság kínozza. Olykor ennek nyilvánvaló az oka: tudtuk, mit ettünk, ami kiválthatta. Máskor azonban értetlenül állunk a panasz előtt.

Egyesek úgy gondolják, ha túlzott szervezetükben a gázképződés, csak érzékenyebbek erre. Ez azonban általában egy egészségügyi állapottal függ össze. Oka lehet az irritábilis bél szindróma – amikor a bélhez kapcsolódó idegek túl aktívak -, a savas reflux, amely irritálja a nyelőcsövet a torok és a gyomor között, valamint az aranyér is.

haspuffadás

Fotó: 123rf.com

Lássuk, mi minden okozhat még puffadást!

1.Só

A szervezetnek szüksége van sóra, ám az emberek többsége túl sokat eszik belőle. Ez azért gond, mert a só megtartja – vagy visszatartja – a vizet és súlyosabb egészségügyi problémákat, például magas vérnyomást okozhat.

Fontos tudni, hogy a só az előre csomagolt és gyorsételekben is nagy mennyiségben van jelen. Ellenőrizzük az élelmiszerek címkéjén a só (nátrium) szintjét és ne feledjük: csak mert nem érezni az ízét, még lehet sok belőle egy adott ételben. A puffadás megelőzhető, ha a sok sót is kerüljük.

2.Túl sok szénhidrát

A szénhidrátok üzemanyagot adnak a szervezetnek, amelyet gyorsan felhasználhat. Ugyanakkor, a túl sok szénhidrát egyszerre képes visszatartani a vizet. Minél gyorsabban kerülnek a szénhidrátok a vérbe, ez annál valószínűbb.

Az egyszerű szénhidrátok – fehér kenyér, cukorka, péksütemények és üdítőitalok – szinte azonnal bejutnak a vérbe, míg az összetett szénhidrátok – a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek – kevésbé, ugyanis hosszabb ideig tart megemészteni őket.

3.Túl sok evés

A puffadás oka lehet a túl sok evés is. A gyomor mérete akkora, mint egy ököl. Ha sok sót és szénhidrátot fogyasztunk, megnyúlhat és puffadtnak érezhetjük magunkat. Mindig álljunk le az evéssel, ha már telítettnek érezzük magunkat! Nem számít, marad-e a tányéron valami.

4.Üdítők

Az üdítőkben és más italokban, így a sörben, pezsgőben vagy ásványvízben sok a szénsav. Ha ezeket isszuk, megtölthetik az emésztőrendszerünket. Böfögni kezdünk, s amint a gáz eléri a beleket, ott marad, amíg ki nem engedjük azt. A legtöbb üdítő ráadásul tele van cukorral – ennek hatására a szervezet megtartja a vizet és puffadás alakul ki.

Foto:123rf.com

5.Túl gyorsan eszünk

Minél gyorsabban eszünk, annál több levegőt nyelünk. S ahogyan az a pezsgő italoknál is megtörténik, amint ez a levegő eljut a bélrendszerbe, felfúvódást okozhat.

Húsz percbe is beletelhet, amíg a gyomor tudatja az aggyal, hogy jóllakott – vagyis eleget ehetünk ahhoz, hogy puffadás jelenkezzen és kényelmetlenül érezzük magunkat.

6.Szabálytalan evés

A legtöbb ember időről időre szabálytalanul eszik, ez is felfúvódást okozhat. Egyes élelmiszerek kiválthatják a puffadást, de hozzájárul a kevés víz ivása, az étrend hirtelen változása vagy a stressz.

Általában magától elmúlik, de segíthet a testmozgás és a vény nélkül kapható gyógyszerek is. Keressünk fel orvost, ha a probléma pár napnál tovább fennáll!

7.Tejtermékek

Bizonyos ételek, így például a tej és a fagylalt gázképződést, hasfájást és puffadást okozhatnak – amennyiben a szervezet nem képes könnyen megemészteni a tejcukrot, vagyis a laktózt.

Az állapot általában nem komoly, de jó elkerülni a tejtermékeket. Egyes gyógyszerek segíthetnek könnyebben megemészteni a laktózt. Mindez nem egyenlő azzal, ha valaki a tejtermékekre allergiás – ilyenkor ugyanis a szervezet immunrendszere veszélyes betolakodóként kezeli ezeket az ételeket, italokat. Ez az állapot már súlyosabb lehet, csalánkiütést, hányást és véres székletet okozhat.

A cikket folytatjuk.

Puffadás, gyomorégés, hasmenés vagy székrekedés? Ételintolerancia is lehet!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.