Influenza: miért fontos a kezelés 48 órán belül? – 2. rész

Az orvos felkeresése megóv a nagyobb bajtól

Az influenza szezon ebben az esztendőben igencsak veszélyes – korábban kezdődött, mint bármikor 16 éve. Miért fontos, hogy 48 órán belül orvoshoz forduljunk a tünetekkel? Íme a – komoly – okok.

A 2020-as évben különösen alattomos az influenza. Korábban is indult, mint az utóbbi évtizedekben. S miközben az oltás csökkenti a kockázatot és a betegség súlyosságát, amennyiben valaki megfertőződik, hatékonysága évről-évre változó. Idén a vakcina nem túlságosan erős. Ráadásul, a vírus több törzse egyszerre támad, ezzel növelve annak kockázatát, hogy egy ember akár egynél többször is megbetegedjen.

Az influenza súlyossága ellenére sok ember nem veszi kellően komolyan a dolgot. Úgy gondolják, az ágynyugalom és sok folyadék fogyasztása is elegendő kezelés. Nem elég azonban pihenni és várni, hogy az immunrendszer megküzdjön a betegséggel. Ez a magatartás inkább oda vezet, hogy tovább tart a szenvedés, súlyosabb lesz az influenza, s bizonyos esetekben akár halálos is lehet.

Az orvos felkeresése akkor is fontos 48 órán belül a tünetek jelentkezését követően, ha már beoltattuk magunkat, vagy már volt egy fertőzésünk az évben. Az influenza ugyanis valóban halálossá válhat.

Cikkünk első részében a hiedelmekről és magáról a betegségről esett szó. Lássuk azonban, miért fontos még felkeresni a doktort.

Nem szívesen szednénk gyógyszert? – Az orvos akkor is fontos!

Tény, hogy az antivirális kezeléseknek vannak hátrányai. A mellékhatások között szerepelhet hányinger, hányás, hasmenés és hörgőgörcs. Egyes emberek számára, különösen, ha nincsenek különösebben kitéve az influenza szövődményeinek, kevésbé éri meg alkalmazni a gyógyszereket mellékhatásaik miatt. Ám még ha nem is vagyunk érdekeltek az antivírus-kezelésben, az orvosnak fontos látnia bennünket. A doktor felkeresése influenza tünetek esetén több okból is lényeges.

Az egyik, hogy az influenza időtartamának lerövidítésére használt gyógyszereket általában vénnyel tudjuk beszerezni. A megelőző jellegű kezelések, melyeket a családtagok kapnának, szintén vénykötelesek. Nem biztos, hogy influenzánk van, ám ha igen, lényeges tudnunk, mit tegyünk a másodlagos betegség kialakulása ellen. Ilyen például a tüdőgyulladás – influenzának tűnhet, ám ha valaki köhög és láza van, de nem influenza támadta meg, tüdőgyulladásban szenvedhet.

Ha pedig egy tüdőgyulladásos beteg azt hiszi, influenzás, nem kapja meg a szükséges antibiotikumokat. Nem szabad késlekedni a kezeléssel, mert súlyosabb esetben a tüdőgyulladásba is bele lehet halni. Az influenza tesztelése segít az orvosnak abban, hogy megfelelőbb döntést hozzon a kezelést illetően, s mielőbb jobban érezzen magát a páciens. Az is nagyon fontos, hogy ha influenzában szenvedünk, figyelmeztetnünk kell azokat, akik a tünetek kezdetekor kapcsolatba kerültek velünk: forduljanak orvoshoz a mielőbbi kezelés érdekében.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Minél előbb kezdődik el az influenza kezelése, annál jobb. Tehát, ha az alábbi tüneteket fedezzük fel magunkon, kopogtassunk a doktornál.

  • Láz, amely magasabb, mint 38°C
  • Hidegrázás
  • Kimerültség
  • Testi fájdalmak
  • Fejfájás
  • Hányinger vagy hányás

Ugyanakkor, az oltás felvétele ma is a legjobb módszer az influenza kifejlődésének megakadályozására. Szakértők szerint igen lényeges átgondolni, hogy ha mi magunk nem is igazán törődünk azzal, mi lesz, ha influenzásak leszünk, gondoljunk bele, hogy átadhatjuk azt idős, beteg vagy kisgyermek családtagjainknak, barátainknak, akiknek aztán súlyos bajt okozhatunk. Mindig biztonságosabb felvenni a vakcinát, mint sem.

Ha elkaptuk az influenza betegséget, menjünk el a doktorhoz a diagnózisért, majd maradjunk otthon. Nem szabad megfertőzni másokat csak azért, mert így is bemennénk dolgozni. Ugyanez igaz a gyermekek esetében is – ha egy csemete influenzás, otthon kell tartani, mert átadhatja a betegséget a társainak. Ha nem is használtunk gyógyszert, a láz enyhülése után legalább 24 órán keresztül nem tanácsos elmenni otthonról.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.