Influenza: miért fontos a kezelés 48 órán belül? – 1. rész

Az orvos felkeresése megóv a nagyobb bajtól

Az influenza szezon ebben az esztendőben igencsak veszélyes – korábban kezdődött, mint bármikor 16 éve. Miért fontos, hogy 48 órán belül orvoshoz forduljunk a tünetekkel? Íme a – komoly – okok.

A 2020-as évben különösen alattomos az influenza. Korábban is indult, mint az utóbbi évtizedekben. S miközben az oltás csökkenti a kockázatot és a betegség súlyosságát, amennyiben valaki megfertőződik, hatékonysága évről-évre változó. Idén a vakcina nem túlságosan erős. Ráadásul, a vírus több törzse egyszerre támad, ezzel növelve annak kockázatát, hogy egy ember akár egynél többször is megbetegedjen.

Az influenza súlyossága ellenére sok ember nem veszi kellően komolyan a dolgot. Úgy gondolják, az ágynyugalom és sok folyadék fogyasztása is elegendő kezelés. Nem elég azonban pihenni és várni, hogy az immunrendszer megküzdjön a betegséggel. Ez a magatartás inkább oda vezet, hogy tovább tart a szenvedés, súlyosabb lesz az influenza, s bizonyos esetekben akár halálos is lehet.

Az orvos felkeresése akkor is fontos 48 órán belül a tünetek jelentkezését követően, ha már beoltattuk magunkat, vagy már volt egy fertőzésünk az évben. Az influenza ugyanis valóban halálossá válhat. Csak Amerikában az ebből adódó halálesetek száma immár 65 százalékkal nőt 2020-ban.

Mivel még mindig nincs vége az influenza szezonnak, az oltás felvételét bármikor pótolhatjuk!

A diagnózis és a kezelés is egyszerű

Napjainkban a tesztelési technológiák fejlődésének köszönhetően már egyszerű megállapítani, hogy egy beteget influenza támadott meg vagy valami más baja van. Könnyebb, gyorsabb, pontosabb a probléma felderítése, lényegében csak pár percet vesz igénybe.

Az influenza kezelése sokkal hatékonyabb, mint azt az emberek gondolják. Sajnos, még mindig tartja magát a tévhit, hogy az orvos felkeresése csaknem értelmetlen influenza esetén. Ennek az alapja az, hogy a legtöbb esetben az orvosok nem sokat tehetnek vírusos fertőzések ellen, az influenza pedig vírusos. Ugyanakkor kezelhető.

Vényköteles vírusellenes gyógyszerek rendelkezésre állnak, melyek segítenek hamarabb leküzdeni a betegséget, csökkentik a tünetek súlyosságát. Különösen előnyösek azok számára, akik fokozott kockázatnak vannak kitéve a súlyos influenza-szövődményeket illetően.

Az influenza-gyógyszerek általában mérsékelik a betegeskedés hosszát, s csökkentik a komplikációk esélyét, beleértve a fülfertőzést, a légzőszervi szövődményekét és azt, hogy a páciens kórházba kerüljön.

influenza

A korai kezelés a leghatékonyabb

Igen fontos ugyanakkor, hogy a kezelés csak időben alkalmazva hatásos. Vagyis, az első tünetektől számított 48 órán belül orvoshoz kell fordulni, aki felírja a szükséges gyógyszereket. Ha későn keressük fel a doktort, elmúlik a kezeléshez legalkalmasabb idő. Tekintve, hogy az influenza akár 2 hétig is kínozhatja az embert, ami azt jelenti, hogy hiányzunk a munkából, iskolából, elmulasztunk eseményeket.

A vírusellenes szerek a család többi tagja számára is felírhatók, ha egyiknél influenzát diagnosztizáltak. Ha a kezelést már akkor megkezdik, amikor a tünetek még alig jelentkeznek, 70-90 százalékos hatékonysággal meg is akadályozza az influenza teljes kialakulását.

Számos gyermekes családon belül, akik jellemzően egymásnak adják át a betegséget, a korai kezelés rengeteg vesződségtől és hiányzástól óvja meg a família tagjait. Azok számára pedig, akiknek az immunrendszere gyengébb, s nagyobb a szövődmények valószínűsége, az időben megkezdett kezelés életmentő lehet.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.