Influenza szezon: jelenleg a B törzs dominál

Ritka, hogy előbb jelentkezik, mint az A-törzs

Az idei influenza szezon egy csavarral kezdődött – állítják a szakértők. Normális esetben a betegség októbertől március-áprilisig tart, az A-törzs domináns először, s a B-törzs a szezon második felében. Most azonban fordítva van.

Meglepetéssel indult az influenza szezon 2019-2020 fordulóján. A szakemberek szerint ezúttal a B-törzs indította az időszakot, noha a jellemző az, hogy az A-törzs jelentkezik a korai hónapokban, s csak utána a B. Egy-egy influenza-szezon általában októberben kezdődik és márciusig vagy áprilisig tart.

A B-törzs kevésbé komplikált, mint az A-törzs, nem változik vagy mutálódik – írja az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC – Center for Disease Control). Két nagyobb családot lehet elkülöníteni, a Yamagata és a Victoria-típust, Amerikában az utóbbi az esetek többsége. Az influenza B törzse az embereket érinti és nem okoz országos járványt, bár a kiskorúakra nézve veszélyesebbnek tekintik.

Az influenza A törzsének több variációja van, állandóan mutálódik, s ez felelős a járványokért. Az állatokat is megfertőzheti. Többnyire emberről emberre terjed, a levegőben lévő baktériumokon keresztül. Az állatok ugyanakkor átadhatják az embereknek a betegséget – sok esetben a vad madarak a vírus gazdasejtjei.

Ha már megkaptuk a vírust…

Amennyiben valakinél kopogtat az influenza, jellemzően nem tudja megmondani, melyik törzs miatt alakult ki. A B-törzs esetén valamivel enyhébbek a tünetek, ám általánosságban nem sokban különböznek: köhögés, torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, testfájdalom, fejfájás, hidegrázás, fáradtság és néha láz jelentkezik.

Az orvosi javaslat is hasonló: 6 hónapos kor felett minden gyermeknek oltást kell kapnia, amely védelmet nyújt az A-törzs és a B-törzs ellen. Az általában ajánlott gyógyszerek mindkettő esetében működnek.

A szakemberek nem tudják, miért jelentkezett idén először az influenza B törzse. „Ebben az évben minden a feje tetejére állt, nagyon furcsa” – összegezte a történteket William Schaffner orvos, a Nashville-i Vanderbilt Egyetemi Orvosi Központ fertőző betegség- és megelőző orvoslás professzora. Természetesen minden influenza-szezon egy kicsit más.

Jelen esetben azonban inkább a kisgyermekes szülőknek kell aggódniuk, mivel a B-törzs a gyermekekre nézve veszélyesebb. Egy, az American Academy of Pediatrics szaklapban megjelent tanulmány szerint az influenza B törzse 2010 és 2016 között több gyermek haláláért volt felelős. Schaffner azt ajánlja, mindenképp biztosítsunk fokozott védelmet a kiskorúaknak.

1.Soha nem késő beoltatni a gyermeket, vagy akár az egész családot. Amennyiben a csemete nem volt beoltva idén, ezt mielőbb pótoljuk. Nagyjából 2 hétbe telik, míg a vakcina teljesen kifejti hatását, védelmet nyújtva az A és B törzsek ellen.

2.Ha influenza van jelen közösségünkben, vagy ahová a gyermek jár és légúti betegség alakul ki nála, ne habozzunk, keressük fel az orvost. Lehet, hogy képes kezelni a problémát, mielőtt influenzává alakul.

Fontos tudni, hogy egyéb csoportok is érzékenyek az influenza B törzseire. Ilyenek a 65 év felettiek; más betegséggel, például szívbetegséggel vagy cukorbetegséggel küzdő emberek; valamint a terhes nők. Aki várandós, az mindenképp vegye fel az oltást. A terhes nőknél ugyanis sokkal esélyesebb, hogy az influenza valamely komplikációja alakul ki.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.