Immunrendszer programozás

Brit kutatók új módszert fedeztek fel az immunrendszer sejtjeinek újraprogramozására, hogy azok saját testük természetes részének tekintsék a beültetett szervet.

A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a transzplantáción átesett pácienseknek igen költséges kilökődésgátló szereket kelljen szedniük hátralévő életük minden napján, ráadásul a beültetett szerv élettartamát is megnyújtja.

Pervinder Sagoo, a kutatás egyik vezetője, a londoni King’s College munkatársa elmondta, hogy akár a befogadó hátralévő teljes életében tolerálhatja szervezete a transzplantált szervet az új módszerrel, az immunrendszert elnyomó gyógyszerek szedése nélkül is. A transzplantált betegeknek jelenleg átlagosan három immunszupresszáns szert kell szedniük, hogy megakadályozzák az átültetett szerv kilökődését, miközben azok átlagos "kihordási" ideje tíz év.

bakterium23

Az új megközelítésben újratanítják az immunrendszert, hogy az sajátjaként fogadja el az átültetett szervet, ne idegenként ismerje fel az új szöveteket, így hagyja azokat nyugton. Mindehhez először laboratóriumban összekeverik a donor és a befogadó immunsejtjeit, hogy azokból valamiféle hibridsejtek jöjjenek létre, melyeket azután sokszoroznak.

Az így megalkotott új sejteket beadják a befogadónak, akinek szervezetében azok aztán szétterjednek és újratanítják a meglévő immunsejteket. Az eredeti tanulmányt részletesen a Science Translational Medicine című szakfolyóirat legutóbbi száma ismertette.

Forrás: