Ilyenkor veszélyes a foghúzás

Bizonyos esetekben elkerülhetetlen a foghúzás. Ez már önmagában is igen kellemetlen, ám sok kérdés vetődhet fel azoknál, akik véralvadásgátlót szednek.

Sokan szednek véralvadásgátló készítményeket, hogy elkerüljék a fokozott vérrögképződést. Ezek a gyógyszerek úgy működnek, hogy némileg a vérzékenység irányába tolják a véralvadás-vérzékenység egyensúlyát. Mit tehetünk, ha véralvadásgátló szedése mellett foghúzásra van szükség? A kérdésre Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszol.

Nem mindegy, milyen fogat húznak ki

A foghúzás időpontjának környékén általában a véralvadásgátló szedésének szüneteltetését javasolják, ám ez attól is függ, hogy várhatóan mennyi vérzéssel jár majd a beavatkozás. Ha a fog már eleve laza, ráadásul egy gyökerű, akkor nem szükséges felfüggeszteni a terápiát. Ha viszont egy erősen kapaszkodó, több gyökerű fogról van szó, akkor a fokozott vérzés veszélye miatt ideiglenesen el kell hagyni a gyógyszert.

Számít, milyen véralvadásgátlót használunk

Az sem mindegy, hogy milyen véralvadásgátlót használunk. A különböző készítményeknek ugyanis más a hatásmechanizmusuk, illetve a hatásuk időtartama is különbözhet. Aki régi típusú véralvadásgátlót szed, jól tudja, hogy milyen fontos az INR szint elvárt tartományon belül való tartása. Amennyiben ebből az intervallumból kicsúszik, úgy a terápia módosítására van szükség. Fontos, hogy foghúzás és egyéb fogászati kezelés előtt ellenőriztessük az INR szintet.

Új típusú véralvadásgátló (NOAC) szedése esetén lehetőleg a fogászati kezelés előtt 3 órával, vagy a kezelés után vegyük be a gyógyszert. Ha a hátsó moláris fogak kihúzásáról vagy állkapocsműtétről van szó, akkor pedig ajánlott 2-3 nappal a műtét előtt a NOAC-ról LMWH-ra (kis molekulatömegű heparinra) váltani.

Ha az éjszaka során látszólag ok nélkül többször felébredünk, reggel fáradtnak érezzük magunkat, fáj a fejünk, a nyakunk, zsibbad a karunk, zúg a fülünk, dr. Bajusz Örs, az Oxygen Fogászat fogorvosa, parodontológusa szerint gondolnunk kell a háttérben meghúzódó fogászati problémára is.

Csikorgatás és a kopott fogak? Ez a megoldás!

Fájdalomcsillapítás

A véralvadásgátlók hatását befolyásolhatják a fájdalomcsillapítók. Érdemes ezért a kezelés után a NSAID (nem szteroid típusú) szerek helyett metamizolt használni fájdalomcsillapítás gyanánt – figyelmeztet a szakember.

hazipatika.com

Forrás: http://www.webbeteg.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.