Húgyúti fertőzések – tünetek

Húgyúti fertőzések esetén a kórokozók általában másik szervből jutnak át a húgyutakba, és nem ritkán szövődményekkel – vesekő, katéterviselés, cukorbetegség – is járnak.

A húgyúti fertőzések (UTI =urinary tract infection) keletkezésekor az is döntő, hogy fennáll-e bármely mechanikus akadály, működési elváltozás, vagy immunrendszeri, vagy anyagcsere-eredetű eltérés, ami gátolhatja a normális vizelet-elfolyást.

Hogyan oszthatóak fel a húgyúti fertőzések?

– Nem szövődményes (egyszerű) alsó húgyúti fertőzés (LUTI) nőkben (cisztitisz, uretra-szindróma)

– Nem szövődményes pielonefritisz (vesekehely- és vesemedence-gyulladás)

Szövődményes fertőzések (nőkben a szövődményekkel együtt – férfiakban az összes ide tartozik)

– Tünetmentes bakteriuria (baktérium-ürítés)

UTI: a jellemző tünetek

Gyermek- serdülő- és felnőttkorban a gyakori sürgető vizelési inger és az égő, csípő érzés vizeléskor (dizúria). A láz kevésbé jellemző. Idősebb korban lehet, hogy csak a láz az egyetlen jellemző tünet.

petevezetek4

Nőkben gyakori vizelés, és dizúria kísérheti a cisztitiszt, a húgycsőgyulladást (uretritisz), és a hüvelyi fertőzést (vulvo-vaginitisz). A partnerváltogató nőkben fokozott a húgycsőgyulladás kockázata.

Férfiakban a két fent említett jellemző gyakori, a húgycsőgyulladás itt is a promiszkuis/partnerválogató egyéneknél gyakori.

Felső vagy alsó húgyúti fertőzés: az alsó felületesebb, könnyebben kezelhető és megszüntethető, a felső (pl. vesemedence-gyulladás) már hosszabb kezelést igényel, ld, a táblát is.

Hogyan vizsgálható a UTI?

A fizikális vizsgálat nem jellemző, a lázra figyelni kell. Idős, lázas betegen gondolni kell húgyúti fertőzésre. A vesetáj ütögetése (lumbális érzékenység) sem egyértelmű, de elvégzendő. Nőkben kismedencei, férfiakban prosztata vizsgálat lehet indokolt.

Laboratóriumi vizsgálatok: a vizelet fehérje (ill. genny-) tartalma, vér a vizeletben, a vizelet ún. Gram-kenete, vizelettenyesztés, de ez utóbbi csak szövődményes esetekben. Hemokultúra, tehát vérből történő tenyésztés csak ha vérmérgezés gyanítható.

Forrás: