Hogyan gyógyíthatók az autoimmun betegségek?

Az autoimmun betegségek számos fajtájánál csak a tünetek enyhíthetők – melyeken lehet kezeléssel segíteni, és milyen gyógyszereket használnak az orvosok?

Az autoimmun betegségek külön kezelést igényelnek. Kezelőorvosunk sokat segíthet a betegség néhány tünetének kordában tartásában. Fontos találnunk egy specialistát, aki támogat minket – a háziorvos is ajánlhat egy jó szakembert, ezért forduljunk hozzá bizalommal.

De mely specialisták foglalkoznak az autoimmun betegségekkel?

-Nefrológus: veseproblémákkal foglalkozik, a lupus által okozott gyulladt veséket is kezeli. A vesék azok a szervek, amelyek tisztítják a vért és vizeletet termelnek.

-Reumatológus: az arthritis (ízületi gyulladás) és egyéb reumás betegségek kezelője, így a lupus-é és a sclerodermáé is.

-Endokrinológus: a mirigy- és hormon problémák kezelője, így a cukorbetegségé és a pajzsmirigy-betegségé is.

-Ideggyógyász: az idegi problémák orvosa, így a szklerózis multiplexé és a súlyos izomgyengeségé, vagyis a Myasthenia gravis-é.

-Hematológus: olyan betegségek kezelője, melyek a vért érintik – mint amilyenek a vérszegénység formái is.

-Gasztroenterológus: az emésztőrendszerrel kapcsolatos problémák doktora, így például a gyulladásos bélbetegségeké (IBD).

-Bőrgyógyász: az orvos, aki a bőrt, illetve a hajat, körmöket érintő betegségekkel foglalkozik, így a pszoriázissal és a lupus-szal.

-Fizikoterapeuta: egészségügyi dolgozó, aki a tornák különböző változataival segít az izommerevségben- és gyengeségben szenvedő, mozgásukban korlátozott betegeknek.

bakterium4 Olvass még több cikket az immunrendszerről!

-Foglalkoztató terapeuta: olyan szakember, aki segít megtalálni a módját annak, hogy a beteg mindennapjai a fájdalom és egészségügyi problémák ellenére is könnyebben teljenek. Új módszereket mutat a dolgok elvégzéséhez, ahhoz, hogyan használjon a beteg egy adott eszközt. Javasolhat változtatásokat az otthoni- vagy a munkahelyi környezetben is, amely megkönnyíti, hogy az autoimmun betegségben szenvedő beteg jobban boldoguljon.

-Beszédterapeuta: a szklerózis multiplexel küzdő betegeknek segít beszédproblémáik kezelésével, amelyek a betegség miatt alakultak ki.

-Fül-orr-gégész: a halláskárosodással – beleértve a belső fül károsodását – küzdőknek segít, akiknek problémája az autoimmun betegség következtében alakult ki.

-Szakmai terapeuta: munkahelyi képzést ajánl azoknak az embereknek, akik jelenlegi munkájukat nem végezhetik betegségük, egészségügyi problémáik miatt.

-Érzelmi támogatást nyújtó szakember: azzal foglalkozik, hogy segítsen a pácienseknek megküzdeni a betegségükkel – azokkal az érzésekkel, amelyeket az autoimmun betegség kialakulása váltott ki, így a haraggal, félelemmel, frusztrációval és a betegség tagadásával.

Vannak gyógyszerek az autoimmun betegségek kezelésére?

Természetesen léteznek orvosságok, melyekkel az autoimmun betegségek kezelése történik – az autoimmun betegségek gyógyszereinek típusa azonban a betegség fajtájától függ, valamint attól, mennyire súlyos a betegség és mik a tünetei.

A kezeléssel a következők érhetők el

-Enyhíti a tüneteket: néhányan használhatnak vény nélkül kapható gyógyszereket a tünetek enyhítése érdekében, pl. aszpirint, ibuprofent. A súlyosabb tünetekkel rendelkezők azonban csak felírt orvossággal segíthetnek a fájdalmon, duzzadáson, a depresszión, szorongáson, alvási problémákon, fáradtságon vagy a kiütéseken. A többiek számára a műtét is az autoimmun betegség kezelési módszere lehet.

-Pótolja a testben azokat a nélkülözhetetlen anyagokat, amelyeket a szervezet már nem tud maga előállítani: egyes autoimmun betegségek ugyanis, mint pl. a diabétesz vagy a pajzsmirigy-betegségek hatással lehetnek a test azon képességére, hogy előállítsa a megfelelő működéséhez szükséges anyagokat. Cukorbetegség esetén inzulin injekciók kellenek a vércukorszint szabályozásához. A pajzsmirigy-hormonpótló készítmények visszaállítják a pajzsmirigyhormon-szintet azoknál, akik pajzsmirigy-alulműködéssel küzdenek.

-Elnyomják az immunrendszert: bizonyos autoimmun betegségek gyógyszerei arra valók, hogy az immunrendszer tevékenységét elnyomják. Ezek képesek kontrollálni a betegség folyamatát és megőrzik a szervek funkcióit. Példaképpen, ilyeneket használnak a vesegyulladással járó lupus esetében, hogy a gyulladást kordában tartsák, és a vese működőképes maradjon. Az alkalmazott módszerek közé tartozik a kemoterápia is, de nem akkora dózisban, mint amekkorát rákbetegek kapnak, vagy az olyan gyógyszerek, melyeket szerv-átültetésen átesett betegeknek adnak kilökődés ellen. Az ún. anti-TNF szerek blokkolják a gyulladást az autoimmun ízületi gyulladás (arthritis) és a pszoriázis esetében.

Az autoimmun betegségek gyógyszereit és új kezelési lehetőségeit egyébként folyamatosan tanulmányozzák a szakemberek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.