Hogyan állítsuk meg a csuklást?

10 trükk, ami tényleg működik

Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy tényleg működnek? Mert tudományos magyarázatok támasztják őket alá. Nyilvánvalóan nem válnak be mindenkinél, de biztosan hatékonyabbak, mint arra várni, hogy a csuklás magától elmúljon.

Mi a csuklás, és mi okozza?

A csuklás a diafragma (rekeszizom) hirtelen és akaratlan összehúzódása (ez az izom a tüdő alatt található). Amikor ez az izom összehúzódik, a hangszálak gyorsan összezárnak, és létrejön a mindenki által jól ismert csukláshang.

A csuklás okai

Na de mi okozza ezeket a hirtelen és akaratlan összehúzódásokat? Hogy miért csuklunk, az továbbra is rejtély, de a terület kutatói találtak néhány valószínű okot. A csuklást okozhatják fűszeres ételek, túlzott evés vagy ivás (különösen szénsavas italok), stressz, erős érzelmek, bizonyos gyógyszerek és betegségek, füstök és még agydaganatok is.

A csuklás megszüntetése

Négy módszercsoport van, amelyek segíthetnek a csuklás leállításában. Néhány ezek közül kissé szokatlan, vannak teljesen logikusak, de mindegyik tudományos magyarázat alapján született, így tényleg működik is – legalábbis a legtöbb ember esetében.

Lazítsd el a rekeszizmot szén-dioxiddal

Az alábbi módszerek a szén-dioxid tüdőben történő visszatartását okozzák, ami ellazítja a diafragmát, és megállítja a csuklást. De légy óvatos: huzamosabb időn át a túl sok szén-dioxid veszélyes az egészségre!

1: Tartsd vissza a lélegzetedet

Ez a legegyszerűbb módszer, és a nagymamádtól valószínűleg már hallottad. De tényleg működik! A lélegzet visszatartása miatt a szén-dioxid a testben marad, ami ellazítja a rekeszizmot.

2: Lélegezz gyorsan ki-be egy zacskót tartva az arcod elé

A mechanizmus eltérő, a végeredmény hasonló: több szén-dioxid marad a tüdőben, amitől a diafragma ellazul.

Lazítsd el a rekeszizmodat fizikailag

A szén-dioxid mennyiség manipulálása helyett a befolyásolás közvetlenül a rekeszizomra irányul.

3: Nyomd a kezeidet a rekeszizmodra

Gyengéden, hiszen nem fájdalomokozás a célod. Az izomra gyakorolt nyomás lazító hatású lehet, és azonnal megszüntetheti a csuklást.

4: Ülő helyzetben öleld át a térdeidet

Ez a testhelyzet nyomást gyakorol a rekeszizomra, és talán még hatékonyabb is, mint a kézzel kifejtett nyomás.

5: Hajolj előre

Amikor előrehajolsz, a mellkas finoman összenyomódik, és nyomást gyakorol a diafragmára. Innentől pedig már tudod, hogy a módszer miért működik.

Fotó: 123rf.com

Stimuláld a bolygóideget

A bolygóideg az agytól a gyomorig húzódik, és áthalad a rekeszizmon. A stimulálásával tehát magát a diafragmát is stimulálhatod, és megszüntetheted a csuklást. Ehhez már csak a bolygóideg stimulálásának módjait kell ismerned… Segítünk!

6: Igyál meg nagyon gyorsan egy pohár vizet

Ezt valószínűleg már a nagymamád is ajánlotta anélkül, hogy tudta volna, hogy ezzel a bolygóideget stimulálhatod. Mert pontosan ez a helyzet, így a csuklás megszüntetését is segíti. Próbáld ki!

7: Húzd meg a nyelvedet

A nyelv meghúzása szintén stimulálja a bolygóideget, ami pedig hatással van a rekeszizomra. Elég erősen kell meghúznod ahhoz, hogy hatékony legyen, de azért óvatosan húzd. Ha véletlenül még nem tudtad volna, a nyelvhúzás igen fájdalmas tud lenni!

8: Gargalizálj vízzel

A gargalizálás stimulálja a szájpadlás izmait, és biztosan kitalálod, hogy azok melyik ideghez kapcsolódnak. Természetesen a bolygóideghez.

9: Kérj meg valakit, hogy ijesszen meg

A bolygóideg egyik feladata a „félelemkezelés”. Tehát ha valaki megijeszt, a bolygóideg aktiválódik, a többit meg már tudod… Viszlát, csuklás!

Menj el orvoshoz

Ha semmi más nem segít, fordulj orvoshoz.

10: Gyógyszer

Makacs csuklás esetén az orvos különféle gyógyszereket írhat fel a csuklás ellen: klórpromazin, haloperidol és metoklopramid. Ezek antipszichotikus vagy émelygésgátló gyógyszerek, amelyek enyhíthetik a csuklást.

Top Shop 

Forrás: https://napidoktor.hu/index