Izomgörcsökre, emésztésre, vércukorszint szabályozásra is kiváló a savanyúság leve

A savanyított és fermentált zöldségek egyre népszerűbbek az egészségtudatosan táplálkozók körében. Természetesen nem mindenkinek javasoltak, például legyünk óvatosak, ha magas vérnyomással küzdünk, a jelentősebb sótartalom ugyanis elképzelhető, hogy problémát okozhat nálunk.

Emellett viszont számos pozitív élettani hatással is bírnak. Mindenek előtt azonban szögezzünk le egy fontos különbséget a savanyított és fermentált zöldségek kapcsán! Cikkünkben akkor beszélünk savanyított zöldségekről, ha ecetben lettek eltéve, fermentáltakról pedig abban az esetben, amennyiben természetes módon fermentáltak, savanyítottak. Mindkét típus levének vannak előnyös tulajdonságai, de nem ugyanazok. Lássuk, melyek ezek! 

izomgörcs

Foto:pixabay.com

Izomgörcsök ellen

Mindkét variáns magas sótartalmú, ez a tulajdonságuk akkor jön jól, ha célunk, hogy testünk folyadékszintje ne csökkenjen. Például előnyös, amikor hosszasan, legalább egy órán keresztül edzünk, hiszen az izzadás miatt sok folyadékot veszítünk, és izmaink emiatt begörcsölhetnek. Egy egyetemi tanulmány szerint ilyen szituációkban többek között az uborka leve a sima víznél is hatásosabb lehet.

 

Javítja az emésztést

Erre a fermentált, és nem az ecetes fajta az ajánlott. A lé probiotikus komponensei segítenek megőrizni emésztőrendszerünkben a baktériumok egyensúlyát.

 

Foto: pixabay.com

Segíthet fogyni

Ilyenkor pedig ecetes savanyúságra lesz szükségünk. Az ecet ecetsavtartalma megakadályozza, hogy szervezetünk megeméssze a keményítő egy részét, tehát kevesebb keményítőt emésztünk meg, és így kevesebb kalória kerül a véráramunkba.

Segít szabályozni a vércukorszintünket

A magas vércukorszint kettes típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. Az ecet csökkenti a vércukorszintünket, és javítja szervezetünk reakcióját az inzulinra.

Csuklás – Mitől van?

Megszünteti a csuklást?

Ez inkább csak városi legendának számít, de sokan esküsznek például az uborkalére csuklás esetén.

 

Menstruációs görcsök ellen

Pont úgy, ahogy az izomgörcsök ellen hasznos mindkét variáns, segíthetnek csökkenteni a menstruációs görcsök intenzitását is.

Forrás: Ízes Élet