Halálos vesebetegség szedi áldozatait

A forróság és a kiszáradás miatt munkaköri ártalom lehet az indiai, latin-amerikai és egyiptomi földeken dolgozók körében a vesebetegség. A kutatók egyelőre csak találgatják az okokat.

Aggasztó, ismeretlen eredetű vesebetegség ütötte fel a fejét India déli vidékén. A térség fő megélhetési forrását az agrárium adja; a helyiek jó része a kókuszpálma-ültetvényeken, a kesudió- és rizsföldeken dolgozik.

A szegény parasztok többsége szinte soha nem megy orvoshoz, de az utóbbi időben egyre többen jelentkeztek vesebántalmakra jellemző panaszokkal – számol be róla a Science.Súlyos állapotban kerülnek elő, sokan azonnali dialízisre szorulnak, mások rövid időn belül meghalnak.

Bár nincsenek pontos adatok a gyenge egészségügyi ellátásáról ismert régióban, a lakosság akár 15-18 százalékát is érintheti a különös betegség – írja a szaklap helyi orvosokra hivatkozva. A jelentések mindenesetre kétségbeejtőek: Ándhra Prades tartomány egyik településén, a 3270 lakosú Balliputtuga faluban 126 özvegyasszonyt számoltak össze, akik férjüket veseelégtelenség miatt veszítették el.

Fiatalokat is érint!

A kór ráadásul olyan embereknél alakul ki, akiknél a két legfontosabb hajlamosító tényező egyikét sem találják: nincs magas vérnyomásuk és nem cukorbetegek. További rejtély az érintettek viszonylag fiatal kora. Míg a veseelégtelenség az indiai városokban az idősek problémája, a déli agrárvidékeken a betegek többsége 30 és 50 éves kor között van.

A jelenség ugyanakkor nem egyedi. Srí Lanka rizsföldjeiről, Közép-Amerika, főként Mexikó cukornád-ültetvényeiről és az egyiptomi szántókról is hasonló hírek érkeznek. Közép-Amerika vidéki területein szinte népbetegségként tekintenek már a vesebajra; ott úgy vélik, az egész napos forróság és a kiszáradás teszi tönkre a munkások szerveit.

Indiában az ivóvizek természetes toxintartalmát is vizsgálják, de érdemi eredmények még nem születtek erről. További gyanúsítottak a pult alól árult fájdalomcsillapítók és a növényvédő szerek, de vizsgálatuk a szegényes infrastruktúra miatt sokáig eltarthat.

A Science szerint a Harvard egyetem vesekutatója, Ajay Singh kimutatta a rovarirtó szerek maradványait az érintett indiai települések ivóvizében, de azt nem állítja, hogy egyértelmű az összefüggés a vegyszerek és a vesebetegségek között.

vese, vesebetegseg

A szűrőprogramok segíthetnek

Mióta a jelenség nagyobb nyilvánosságot kapott, vállalkozó szellemű orvosok kezdték járni a környéket és szűrőnapokat tartanak, ahova egészséges embereket is várnak.

Sok panaszmentes embernél mérnek magas kreatininszintet, és az ultrahangkészülékek is összezsugorodott veséket mutatnak.

A vesebetegség azért is olyan veszélyes, mert sokáig szinte észrevétlen marad, igazi csendes gyilkos – idéz a Science egy újabb, ezúttal indiai veseszakértőt. A. K. Chakravarthy szerint, mire felismerik, többnyire már késő: a vesék maradandóan károsodtak, a vérnyomás felszökik, a betegen gyengeség lesz úrrá. Bár az indiai kormány egymás után telepíti a dialízis állomásokat a déli tartományban, a többségnek a diagnózis a halálos ítélettel egyenlő. Ezért sokan már el sem mennek a szűrésekre.

Tudják, ha kiderül, hogy vesebetegek, már értéktelen emberek lesznek a többiek szemében, akik nem tudják tovább ellátni családjukat, csak plusz terhek.

Nem egyedi probléma

Közép-Amerikában talán még ennél is rosszabb a helyzet. Van olyan falu Nicaraguában, ahol a férfiak 46 százaléka veseelégtelenségben halt meg az elmúlt években, a 35 és 55 éves koruk közt elhunytakra szűkítve ez már 75 százalék. Costa Ricában már az 1970-es évek óta találkoznak az ismeretlen eredetű vesebetegséggel. De míg 1970 és 1972 között 4,4 százalékkal nőtt az előfordulása, addig 2008 és 2012 között 38 százalék volt az emelkedés.

Costa Ricában a dehidratációra gyanakodnak. Már bebizonyították, hogy az aratók veseértékei a szezon végére látványosan romlanak, de ez a kiszáradás miatt napi szinten is megfigyelhető.

A különleges vesebaj vizsgálatába folyamatosan kapcsolódnak be a világ kutatóintézetei, de az ültetvények munkásai nem tudnak várni. Azt mondják, amíg bírják, dolgoznak, hogy el tudják tartani családjaikat.

Forrás: Hirado