Halálos aeroszol?

A krónikus tüdőbetegeknél, például az idült hörghurutban és tüdőtágulatban szenvedőknél a légzésfunkció javítására alkalmazott inhalációs aeroszol akár 52 százalékkal is növelheti az elhalálozás kockázatát.

A megnövelt rizikót azoknál a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedőknél észlelték, akik a Spiriva Respimat (tiotropium) inhalációs készítményt alkalmazták. A készítményt a közelmúltban engedélyezték Nagy-Britanniában és Európában, az amerikai élelmiszer- és gyógyszeregészségügyi hatóság (FDA) viszont nem hagyta jóvá a szer forgalmazását egy 17 ezer fős vizsgálat eredményeire hivatkozva. Az FDA álláspontja szerint további vizsgálatok szükségesek annak bizonyítására, hogy a készítmény valóban biztonságos.

Az új kutatás öt klinikai vizsgálat eredményeit elemezte, ezekben 6500 beteg vett részt. Mint kiderült, azoknál a betegeknél, akik a Spiriva Respimatot alkalmazták, 52 százalékkal magasabb a halálozási kockázat, mint a placebót adagoló kontrollcsoport tagjainál.

shutterstock_546172035

"Becsléseink szerint minden 124 beteg között, akik egy éven át alkalmazták a tiotropiumot, egy olyan pótlólagos haláleset eset fordul elő, amely a készítmény számlájára írható" – fogalmazott Yoon Loke, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója, aki szerint a szívbetegségben szenvedők számára jelent fokozott rizikót a szer.

Az "alattomos gyilkosnak" is nevezett COPD világszerte a negyedik vezető halálozási ok. Lényegében két tünetcsoport – az idült hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulat (emfizéma) – egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos kórfolyamat, amely akadályozza a normális légzést. A COPD-ben szenvedő betegek többsége inhalációs aeroszollal segíti a légzést. Az Egyesült Királyságban tavaly félmillió tiotropiumreceptet írtak fel.

Forrás: