Ha elferdült a gerinced…

Mágnessel irányított, növekvő rudakkal kezelhető a gyerekek gerincferdülése, így nincs szükség ismételt, invazív sebészeti beavatkozásokra, derült ki egy kisebb kutatásból.

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop abnormális görbületét jelenti, ami főleg kisebb gyerekeknél és serdülőknél jelentkezik. A még növekedésben levők esetében a hagyományos kezelési eljárás szerint növekvő rudacskákat ültetnek be, de a műtétet félévente meg kell ismételni, hogy a rudakat meghosszabbítsák. Ez rendkívüli költségteherrel jár, a gyerekek és a szülők pedig hiányoznak az iskolából, illetve a munkából.

A kutatás során megvizsgálták a mágneses úton szabályozható rudak használatát, melyet két beteg szervezetébe ültettek be. A módszer nagy előnye: nem kell újra felnyitni a beteget a rudak megnyújtásához. A 24 hónapos nyomon követési időszak során a felhasznált segédeszköz hatásosnak bizonyult, komplikációk nem léptek fel, a gyerekek nem panaszkodtak fájdalomra sem. Az eredményekről a Lancet számolt be.

gerinc5

Az új rudak révén "elkerülhetővé válik, hogy újabb és újabb műtéteket kelljen végrehajtani altatásban, nem kell többé a seb elfertőződésétől tartani, a kezeléssel kapcsolatos költségek is csökkennek" – mondták el a kutatók. Kenneth Cheung és Dr. Dino Samartzis vezette őket a Hongkongi Egyetem ortopédiai és traumatológiai osztályáról. "Az első két beteg adatai szerint a 24 hónapos, nem invazív terápia hatékony és biztonságos." A hosszútávú eredményesség azonban egyelőre még nem biztos, tették hozzá. "Még nem tudjuk, hogy az új technológiával jelentősen javul-e a betegség kimenetele, de a korai tapasztalataink nagyon pozitívak. A nyitott műtét elkerülése fontos előrelépés."

Dr. Victor Khaibe, a Mount Kiscóban levő Észak-Westchester Kórház Gerinc Intézetének társigazgatója nagyon optimista az új rudakkal kapcsolatban, de úgy véli, több kutatásra van szükség. "Az árnyoldal az, hogy minden új módszer alkalmazása során felmerülhetnek nem várt események. Nagyon kicsi a kísérleti minta, mindössze két fő. Ennél sokkal több beteget kell bevonni a kísérletekbe, és több éven át figyelemmel kísérni őket, mielőtt kijelenthetjük, hogy a módszer biztonságos és hatásos. A korai kimutatások azonban nagyon bíztatóak" – vélekedett a szakember.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.