Gyógyíthatatlan SM betegek néztek szembe önmagukkal

Mintegy kétszáz sclerosis multiplexes beteg vett részt Gyulán az Országos SM Napon, ahol egy vándorkiállítás is elindult, amely bemutatja miként élnek a gyógyíthatatlan SM betegek ma Magyarországon.

“A rendszerint fiatalkorban jelentkező idegrendszeri betegség, a sclerosis multiplex gyógyszeres terápiáit tekintve nincsenek rossz helyzetben a hazai betegek, ám a gyógyszerek mellett másra is szükség van ahhoz, hogy eredményesebben feltartóztatható legyen a betegség” – mondta dr. Rajda Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense. A szakorvos kiemelte, hogy a rendszeres mozgással, a gyógytornával, a rehabilitációval, a dohányzás elkerülésével, az egészséges táplálkozással és életmóddal, valamint a gyógyszerek fegyelmezett használatával a betegek is tehetnek a kezelések sikeréért.

Fotó: 123rf.com

Alapvetően azon múlik egy SM beteg sorsa, hogy az agy, illetve az idegrendszer hol és milyen mértékben károsodik. Ezen dől el, hogy valaki hosszan együtt élhet-e önállóságát megőrizve az SM-mel vagy gyors leépülés és kiszolgáltatottság fenyegeti. Amint Furcsa Józsefné, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetségének elnöke elmondta, mintegy 8 ezer SM beteg él idehaza. Igyekeznek minél többeket bevonni az országszerte működő helyi klubokba, egyesületekbe, mert több programhoz és segítő szolgáltatáshoz hozzájuthat az, aki tagja civil sorstársközösségnek.

Gyulán mutatták be a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által meghirdetett Országos SM Fotópályázatra beérkezett képekből összeállított fotókiállítást is. B. Papp László programmenedzser elmondta: 42 pályázó 183 képéből válogatták ki a kiállítás anyagát. A pályázatra érkezett alkotásokon túl Zsolnai Péter fotós SM betegekről készült fotósorozatait is kiállították. A tárlat célja, hogy az érintetteket betegségük felvállalására, a társadalmat pedig szolidaritásra ösztönözze. A fotók egy vándortálat keretében eljutnak az ország más városaiba is, a tervek szerint legközelebb Szolnokon lesznek láthatók.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.