Fülgyulladás nyáron – mit tegyünk, hogy túl legyünk rajta?

Nemcsak a hideg, téli időszakban alakulhat ki a fülgyulladás – nyáron, igaz, más-más okból, ugyanúgy előfordul. Nem a legkellemesebb, főleg ha egy szép fürdős élmény után érkezik, de szerencsére akár otthoni módszerekkel is segíthetünk magunkon.

A fülgyulladás nyáron ugyanúgy leshet ránk, mint amikor kevésbé jó az idő. Jellemzően télen, ősszel „szoktuk meg” a jelentkezését, pedig bármikor előjöhet. Lehetséges, hogy egy régóta húzódó megfázás eredménye, vagy a medencében, tóban fürdést követően alakult ki, de akár allergiával is összefüggésbe hozható.

Különösen a gyermekeknél jellemző a fülgyulladás, mivel a felnőttekénél rövidebb fülkürttel rendelkeznek, a kötőszövetek sem elég szilárdak, s ha megduzzadnak, hamar létrejön a komolyabb gyulladás. Az allergia ugyancsak kulcsszerepet játszhat a fülgyulladás nyáron jelentkezésében, mivel gyakori az orr eldugulása – s ha ez nem múlik el gyorsan, a fülproblémához is hozzájárulhat.

A fülgyulladás ellen akkor tudunk a leginkább tenni, ha igyekszünk kerülni a problémás helyzeteket – fontos, hogy a hallójáratba ne kerüljön szennyeződés, ha pedig valamilyen módon bejut homok, víz vagy egyéb, mielőbb távolítsuk el. Úszáskor használjunk füldugót, sapkát. Az allergiából származó fülproblémát pedig kezeltetéssel előzhetjük meg.

fejfajas

Mit tehetünk még, ha a fülgyulladás nyáron jelentkezik?

Alkalmazzunk házi praktikákat a kezelésre. A gyógyszerek mellett az alábbi módszereket is érdemes kipróbálni:

Fokhagymás kezelés: a kulcsszó a fokhagymaolaj, amelyet venni és sajátkezűleg készíteni is lehet. Zúzzunk össze három darab fokhagymát, akár egy kis olívaolajat is adhatunk hozzá és hagyjuk éjszakára állni. Cseppentsünk a fülbe naponta a tünetek megszűnéséig. Kiváló természetes antibiotikum a fokhagyma.

Sós kezelés: a sót fel kell melegítenünk, majd borogatásként, zacskóba, konyharuhába tekerve helyezzük a fülre. De akár sós víz fölé hajolva is jót tesz a módszer.

Olívás kezelés: csepegtessünk pár csepp olívaolajat a fül belső járatai környékére naponta 3-4 alkalommal, de használat előtt melegítsük fel kissé az olajat. Masszírozó mozdulatokkal kerüljön a fülbe, ne közvetlenül beleöntve.

Melegvizes kezelés: a melegvizes palack sok esetben kiváló gyógyír, nincs ez másként a fülgyulladás esetén sem. Csupán annyi a teendő, hogy oldalunkra fekve ráteszünk a fülünkre egy melegvizes palackot. Természetesen bármely más, meleg vízzel átitatott ruhaanyag is megfelelő lehet a célra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.