Fogamzásgátló tabletta férfiaknak?

A jövőben a női fogamzásgátló tablettához hasonló gyógyszert fejleszhessenek ki férfiak számára is.

A The FASEB Journal decemberi számából fény derül a here androgén hormonjainak a normál spermiumtermelésre és a férfi termékenységre kifejtett hatásaira. A részletek megismerése hozzásegítheti a tudósokat, hogy a jövőben a női fogamzásgátló tablettához hasonló gyógyszert fejleszhessenek ki férfiak számára is.

A családtervezésen kívül az alacsony hímivarsejt miatt meddő betegeket is segítheti a mostani kutatás, bár az edinburghi The Queen?s Orvosi Kutatóintézet Reproduktív Biológia Központjának munkatársai egyelőre csak egerekkel végeztek vizsgálatokat.

2325

Dr. Michelle Welsh, a cikk egyik társszerzője és munkatársai két egércsoporttal kísérleteztek: a normális kontrollcsoport mellett olyan állatokat hoztak létre, melyekben hiányzott a here peritubuláris myoid sejtjeiből egy gén. A gén az androgén hormon receptort kódolta, hiányában a hímivarsejt termelés jelentős mértékben lecsökkent a normális csoporthoz viszonyítva. A génhiányos állatok meddőnek bizonyultak.

Az újság főszerkesztője, Dr. Gerald Weissmann szerint a megjelent cikk valóban nem csak a férfi fogamzásgátló tabletta kifejlesztésének lehetősége miatt jelentős. Reményt ad ugyanis számos meddő férfinek, hiszen az eredmények alapján akár a hímivarsejt termelést elősegítő új szerek is kifejleszthetők lesznek.

Forrás: