Filmszakadás?

Gyakran kerülnek kínos helyzetbe, vagy éppen komoly gondba azok, akik egy átmulatott éjszaka után – csakúgy, mint a híres Másnaposok című filmben – nem emlékeznek semmire.

A Surrey Egyetem kutatói nemrég utánajártak, vajon hogyan lehetne ezeket az emlékeket mégis biztonságosan előhívni.

Bár valószínűleg nem a fent említett hollywoodi kasszasiker inspirálta a tudósokat, a Surrey Egyetem kutatói mégis egy nagyszabású vizsgálatba kezdtek. Céljuk az volt, hogy kiderítsék, miként is lehetne újra rávenni az agyunkat, hogy emlékezzen egy átmulatott éjszaka részleteire. Az összesített adatokból érdekes módon az derült ki, hogy a kiesett emlékek mozaikjait az emberek gyakran megbízhatatlan forrásokból próbálják összerakni, ez pedig félrevezető lehet.

A kutatásba 280 brit diákot vontak be, akiket arról kérdeztek, volt-e olyan italozásban részük, ami után arra ébredtek, hogy nem emlékeznek semmire, vagy csak részletekre. A tudósok arra is kíváncsiak voltak, mit tettek annak érdekében, hogy összerakják az előző éjszaka történéseit. A diákok 24 százaléka elismerte, hogy teljes "áramszünetben" is volt már része, vagyis fogalma sem volt róla, hogy mit tett előző éjjel, 37 százalékuk pedig csak részleges memóriavesztésről számolt be.

depresszi%2525C3%2525B34803

Az emlékek összerakásában azonban többnyire megegyeztek a módszerek: a legtöbben hozzájuk hasonlóan részeg társuktól kértek felvilágosítást, ahelyett, hogy a bulikon szintén jelen lévő józan ismerőst kérdezték volna. Emellett a tanulók 44 százaléka mondta, hogy fotók és videók alapján is megpróbálta felidézni a történteket.

"Meglepő volt, hogy milyen sokan próbáltak emlékezni, és kideríteni, hogy mi történt velük az alkoholos emlékezetvesztés után, hiszen az ilyen emlékek gyakran pánikot és szégyenérzést okozhatnak" – foglalta össze Robert Nash, a tanulmány szerzője.

Érdekes volt az is, hogy a vizsgálatban résztvevők háromnegyede elismerte, lehetséges, hogy téves információkat kapott, főként olyan esetekben, amikor arról számoltak be nekik, hogy szexuális kapcsolatot létesítettek valakivel, vagy éppen lehánytak valakit. A szakértők azt javasolják, hogy akivel ilyen történik, az emlékek összerakásakor inkább biztos – józan – forrásokra támaszkodjon, hiszen a kutatásban résztvevők 17 százaléka is hamis információhoz jutott. A tanulmány a Memory című folyóiratban jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.