Ezzel védekezhetsz a majomhimlő ellen

Az Egyesült Államokban két oltóanyag van készleten, amelyek használatát a majomhimlő ellen az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta.

Az NBC cikke szerint ezeket a vakcinákat az amerikai kormány a szeptember 11-i terrortámadás után halmozta fel, mert attól tartottak, hogy a terroristák biológiai fegyvereket is bevetnének a lakosság ellen.

A szakértők szerint ezek az oltások védelmet nyújtanak a majomhimlő ellen is, bár az egészségügyi hatóságok csak az egyiket, a Jynneos vakcináját hagyták jóvá. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ tisztviselői hétfőn közölték, hogy több mint ezer adag Jynneos-vakcina azonnal kiosztható azoknak a személyeknek, akik bizonyítottan kapcsolatba kerültek igazolt fertőzöttekkel – számol be az RTL.hu.

Az NBC kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Államokban akár 100 millió vakcina is rendelkezésre állhat, ha kitörne egy globális világjárvány.

vakcina, oltás

Foto:123rf.com

Ezen kívül a hatóságok két kezelésre alkalmas készítményt hagytak jóvá, az egyik a Tecovirimat, amelyet többek között TPOXX márkanéven fut az Egyesült Államokban.

A TPOXX egy vírusellenes gyógyszer, amely olyan orthopoxvírusok ellen hat, mint a himlő – és feltehetően a majomhimlő. A másik gyógyszer a Tembexa, amit tablettaként és belsőleges szuszpenzióként is lehet használni himlő kezelésére. A Tembexát már régóta alkalmazzák himlős betegeknél, ez volt az első olyan himlővírus-ellenes gyógyszer, amelyet minden korcsoportban engedélyeztek, beleértve a csecsemőket és a diszfágiás (nyelési nehézséggel küzdő) betegeket.

Grant McFadden, az Arizonai Állami Egyetem Immunterápiás, Vakcinák és Viroterápiás Központjának igazgatója felhívta a figyelmet, hogy még nem hagyták jóvá a himlő ellen javallott gyógyszerek mindegyikét a majomhimlő kezelésére, viszont ezeket a készítményeket már tesztelték majmokon.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Mindjárt eléri Magyarországot a majomhimlő

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.