Elkülönítve – Egészséges gyermeke született a HIV-fertőzéssel élő nőnek

Súlyos információhiány nehezítette a kismama életét

Nem tudott róla, hogy HIV-fertőzéssel él – Egészséges kisfiúnak adott életet egy magyar nő, akiről a második terhessége idején derült ki, hogy már az AIDS stádiumában van.

Megdöbbentő történet: évek óta élhetett a HIV-vírussal Éva, aki nem tudott róla, hogy beteg. Mindez akkor derült ki, amikor második gyermekét várta. Érthető módon pánikba esett, s először az orvosok sem tudtak mit kezdeni a helyzettel.

Éva nem kívánt arccal a nyilvánosság elé állni kálváriájával, reméli azonban, hogy történetével segít változtatni azon, miként viszonyulnak az emberek a HIV-vírussal fertőzöttekhez.

Ő maga nem fertőz – erre jó példa, hogy sem a férje, sem a nagyobbik gyermeke nem beteg, a kisfia pedig végül egészségesen született meg, igaz, gyógyszeres kezelésnek köszönhetően – írta meg a HVG.

Fotó: 123rf.com

Éva tanárként dolgozik Budapesten. Tudomása szerint 12 évvel ezelőtt kaphatta el a HIV-vírust, de erről csupán 5 éve tud. A betegség kezdete 2014-re nyúlik vissza. Az asszony ekkor lett figyelmes arra, hogy egyik napról a másikra övsömör kezdte gyötörni, folyamatosan gombás fertőzésekkel, herpesszel küzdött, ekcéma alakult ki nála és fáradékony lett. Fokozatosan lett egyre gyengébb: korábban képes volt kétszer végigfutni a Margitszigetet, majd eljutott odáig, hogy az ásványvizes palack kinyitása is gondot okozott neki.

Öt évvel ezelőtt egyszercsak elájult és agyvelőgyulladás alakult ki nála, emiatt került kórházba. Bár a fehérvérsejtszáma igen alacsony volt, egy ideig az orvosok sem tudták, mi okozhatja a problémáját. Letesztelték azonban HIV-fertőzésre is – az eredmény pozitív lett.

Később derítette ki, hogy a fertőzést nem az első fia apjától kapta el, hanem egy korábbi párjától, aki őt nem tájékoztatta róla, hogy beteg lenne.

Témába vág: Így élünk titokban a HIV-vel

Az orvos közölte vele, hogy a CD4-sejtszáma 78 és már az AIDS stádiumában van. Évának kevés ismerete volt akkoriban a betegségről: egyszerűen úgy gondolta, hogy eszerint hamarosan meg fog halni. Azt akarta tudni, visszamehet-e dolgozni, mert egyedül nevelte a gyermekét. Erre a válasz igen volt – írta a hvg.hu.

Gyógyszeres kezelést kapott, így a vírusszámát sikerült a méréshatár alá csökkenteni. Naponta, percre pontosan kell szednie az orvosságait, melyek megállítják a CD4-sejtek szaporodását.

Éva nagyobbik fiának szerencsére negatív lett a HIV-eredménye – ami a szerencsének köszönhető, hiszen az asszony nem tudott állapotáról, ezért szülés és szoptatás közben is átadhatta volna a gyermeknek a fertőzést.

A kezdeti sokkot követően Éva igyekezett újra felépíteni az életét – nemsokára kapcsolatot kezdett egy régi ismerősével, ez a férfi lett a férje. Nagyon nehezen vette rá magát, hogy beszámoljon neki a betegségéről. Felkészült rá, hogy szakíthatnak.

A férfi azonban nagyon szerette Évát és csodálatot keltett benne, hogy egyedül neveli a fiát, tanított, pénzt keresett és még egy ilyen kegyetlen betegség diagnózisával is szembe kellett néznie. Igazságtalannak tartotta, hogy mindezt egyedül csinálja végig a kedvese. Nemcsak mellette maradt, hanem idősebb gyermekét is sajátjaként szereti.

Közös babát is szerettek volna, ám ez már nagyobb kihívás elé állította őket. Éva gyógyszeres kezelésén módosítani kellett. A gondot azonban nem ez jelentette – annak ellenére, hogy nem fertőz, a kórház fogadni sem akarta. Teljesen elkülönítették, saját szemeteskukát, saját gumipelenkát adtak neki, utasítva őt, hogy csak arra ülhet le a közös terekben.

Fotó: 123rf.com

A terv az volt, hogy két héttel a szülés előtt befekszik az infektológiára, a nőgyógyász pedig minden szempontból felkészíti az orvoscsapatot. Csakhogy Évánál a 36. héten elfolyt a magzatvíz, erre esélyük sem volt. Nőgyógyásza azonban megoldotta, hogy felvegyék az osztályra.

Már vajúdás közben közölték vele, hogy nem szülhet hüvelyi úton és hozott-e papírokat, hogyan kell esetében levezetni a szülést. Éva sehogy sem találta az infektológus számát, aki a HIV-el élő kismamákkal foglalkozik. Attól félt, hogy azt hiszik, hazudik. Végül sikerült beszélni a szakemberrel, s kiderült, Éva szülhet természetes úton. Második fia egészségesen jött a világra.

A benne levő indulat és szégyen ellenére, melyeket a történtek visszaidézésekor is érez, Éva nem haragszik az orvosokra, csupán úgy érzi, nem kapnak elegendő információt a HIV-fertőzéssel kapcsolatban, nincs továbbképzés sem. A társadalom alig tud valamit erről.

A HIV-betegséggel kapcsolatos protokoll szintén többéves már. Emiatt Évának azt mondták, nem szoptathatja a gyermeket, illetve saját felelősségre teheti azt. Az asszony egyeztetett orvosaival, s végül úgy határozott: szoptatja a babát.

A gyermekorvosnál szintén kellemetlen perceket élt át, mert ő is felháborodott a szoptatás hallatán. Ebben a helyzetben is az segített, hogy beszélhetett telefonon az infektológussal.

Úgy tűnik, a HIV-fertőzés és a betegséget elkapott kismamák kapcsán igen sok még a tanulnivaló. Éva azért osztotta meg a történetét, mert abban bízik: tehet azért, hogy a helyzet pozitív irányba változzon. Nem szeretné, ha megismétlődnének olyan esetek, mint ami vele történt, illetve sorstársaival – akadt köztük, akit nem láttak el a fogorvosnál, mert nem merték, vagy nem műtötték meg a törött lábát.

A hasonló helyzetben élőkkel együtt alapította meg Éva a Retropajzs Egyesületet, melynek fő célja, hogy senki nem haljon meg hazánkban AIDS-ben és minden kismamánál automatikusan végezzenek HIV-szűrést, súlyos helyzeteket előzve meg ezzel. Ügyeletet is tartanak, ha valaki a HIV-fertőzöttek közül gondban van, tudnak neki segíteni. 

Ez a téma is érdekelhet: 

HIV vírus – Ezek a leggyakoribb tények és tévhitek

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.