HIV vírus – Ezek a leggyakoribb tények és tévhitek

Mi a különbség az emberi immunhiány-előidéző vírus és az AIDS között?

Az immunrendszert megtámadó HIV vírus az AIDS kórokozója. A CD4+ T-limfocita fehérvérsejtet megtámadó vírus ellen egyelőre nincs eredményes gyógymód. A CD4+ T-limfocita sejtek fokozatos pusztulásával a szervezet védekezőképessége csökken, ezért egyre kevésbé képes felvenni a harcot a test a vírussal szemben. Végül kialakul a szerzett immunhiányos tünet-együttes, ismertebb nevén az AIDS.

A HIV terjedés

A tévhitekkel ellentétben a vírus csak testnedvek útján adható át, tehát a vér, az anyatej, ondó, vagy hüvelyváladék segítségével fertőződhetünk meg. Ennek tudatában tehát a mindennapi érintkezés, kézfogás, puszi, közös evőeszközök használata nem jelent veszélyt másokra.

A betegség lefolyása

A HIV vírus a fertőzéstől és az immunrendszer állapotától függően eltérő lefolyású. Bizonyos esetekben rövid idő alatt súlyos állapotba kerül a beteg, míg mások éveken át élik megszokott, normális életvitelüket.

Fotó: 123rf

Az AIDS tünetei

A HIV fertőzés az influenzához hasonló tüneteket eredményez. Ezek közé tartozik a láz, fáradság, torokfájás, amik a fertőzést követően elmúlhatnak és az AIDS további jele akár több éven át nem mutatkozik. A legbiztosabb tehát az orvosi vizsgálat során történő tesztelés.

Gyógymód helyett kezelés

Az orvostudomány mai állása nem teszi lehetővé, hogy a HIV vírussal fertőzöttek teljesen meggyógyuljanak, azonban a betegség kezelése lehetséges. Gyógyszerek segítségével erősíthető az immunrendszer, míg más készítmények képesek blokkolni a vírus bejutását a sejtekbe, ezzel lecsökkentve a terjedés. A kezelés azonban mindig a beteg állapotától függ.

Az AIDS nem válogat

A betegség felfedezésekor tévesen úgy gondolták, hogy csak bizonyos csoportokat – köztük a homoszexuálisokat, biszexuálisokat – képes megfertőzni a vírus. Mára világossá vált, hogy bárki lehet AIDS-es, mivel nem a szexuális beállítottság, hanem az életvitel növelheti a HIV átadásának kockázatát. Elsősorban az óvszer nélküli szex, illetve a közös tű használata jeleni a legnagyobb kockázatot.

Szexuális védekezés

Még abban az esetben is szükséges az óvszer használata, ha mindkét partner HIV vírussal fertőzött, mivel a kondom más szexuális fertőzésekkel szemben is védelmet nyújt. A betegségtől legyengült immunrendszer védelme érdekében tehát nem szabad erről megfeledkezni.

A HIV fertőzött nők is vállalhatnak gyereket

Bár az anyaméhen keresztül a magzat is megfertőződhet HIV vírussal, ennek a kockázata visszaszorítható, ha a kismama megfelelő gyógyszeres kezelést kap a terhesség alatt. Ezeknek a segítségével megvédhető a születendő gyermek egészsége a fertőzéssel szemben.

Fokozott védelem

Mivel a szervezet védekezőképességét fokozatosan gyengíti a HIV vírus terjedése, ezért még nagyobb elővigyázatosságot igényel a beteg részéről. A korokozók könnyebben találnak maguknak utat, ami súlyosbíthatja a beteg állapotát. Ennek kockázata a megfelelő gyógyszerekkel és az elővigyázatos életvitellel csökkenthető.

Forrás: https://napidoktor.hu/index