Élethosszabbító fehérje!

Sejtjeink számos módszert ismernek, melynek segítségével képesek lebontani, és újrahasznosítani a salakanyagot – az egyik ezek közül az önemésztés (orvosi szóval: autofágia).

Karin Håberg (Umeå Egyetem, Svédország) kimutatta, hogy a folyamathoz elengedhetetlen az SNX18 nevű fehérje.

Muslicákon, illetve egereken végzett állatkísérletekben az autofágia stimulálása megnövekedett élettartamhoz vezetett. Egyelőre nem biztos, hogy a módszert emberekre is át lehet ültetni, azonban az igen valószínűnek tűnik, hogy a kalória-megszorítás, mely az autofágiát is elősegíti, növeli az élet hosszát, és késlelteti az öregedés folyamatát.

v%25C3%25A9r15

A sejtek az elöregedett fehérjéket, és sejtorganellumokat autofágia útján bontják le, és hasznosítják újra. A saját anyagok emésztése segít megszabadulni a potenciálisan káros anyagoktól, vagyis mintegy megtisztítja önmagát a sejt. Maga az emésztés egy membránképződményben, az autofagoszómában zajlik, melyhez hozzákapcsolódik az lebontó enzimeket tartalmazó részecske, a lizoszóma. Az építőkövekre bontott termékeket ezután a sejt képes felhasználni saját céljai érdekében.

Karin Håberg kimutatta, hogy az SNX18 nevű fehérje ehhez a membráncsomaghoz kötődik, és változtat annak alakján. A fehérje működésének génsebészeti módszerekkel történő specifikus gátlása lecsökkentette az autofagoszómák számát, és visszafogta az autofágia folyamatát. Ugyanakkor az SNX18 túlzott termelése megnövelte a folyamat intenzitását.

Forrás: