Egy meggymag, meg még egy meggymag = gyógyszer

A meggymag gyógyír lehet bőrszárazságra, bőrviszketésre és akár ránctalanításra is – derült ki magyar kutatásokból.

Magyarországon, a Debreceni Egyetemen végeznek nemzetközi szempontból is figyelemre méltó kutatásokat a növényi eredetű hatóanyagok gyógyászati alkalmazásával. A meggymag nem olajos részének komponensei javítják a szívműködést, az antioxidáns és keringést javító összetevőik révén növelik a bőr vérellátását és gátolják a bőr öregedését. A meggymag-olaj komponensei erősítik a bőr ereiben és a vénákban a vér keringését, erősítik és rugalmasabbá teszik a bőrt.

meggy

A legújabb kutatási eredményekről Dr. Tósaki Árpád, a Debreceni Egyetem Gyógyszerhatástani Tanszék vezetője tájékoztatta a Napidoktort.

Az általunk vizsgált növényi hatóanyagok: meggymag kivonat, Ginkgo biloba (kínai páfrányfenyő) kivonat, pálmaolaj, vörös bor kivonat stb. mérgező hatása nem jelentős, biztonsággal alkalmazhatóak, és természetes eredetük miatt mellékhatásokat sem sikerült kimutatnunk állatkísérleteinkben egészen 2000 mg/kg dózistartományig.Az általunk vizsgált növényi kivonatok a szív-érrendszeri és idegrendszeri betegségek kezelésére, pontosabban azok előrehaladásainak megakadályozására kiválóan alkalmasak. A betegségek megelőzése tíz-tizenötször kevesebb költséget igényel, mint egy már kialakult betegség gyógyítása.

meggymag

A debreceni kutatások fő célja a szív-és érrendszer betegségeinek gyógyítása és a gyógyszerek hatásmechanizmusainak vizsgálata. Számos szintetikus és növényi kivonat hatásait elemezték az elmúlt időszakban, s az alapkutatásaik eredményeit összekötötték az alkalmazott kutatásokkal, és szabadalmakon keresztül a termékek forgalomba hozatalával.

A magyar kutatók célja, hogy a következő években a meggymag belső (csonthéj eltávolítása után fennmaradó) részéből előállított kapszulát a fogyasztók számára elérhetővé tegyék.

Információ: Debreceni Egyetem

Forrás: