Mit tegyünk a téli bőrszárazság ellen?

A téli időszakban még az egyébként általános ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. A probléma különösen az arc- és kézfejek területén jelentkezik.

Dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa https://www.dermatica.hu/munkatarsak/borgyogyasz-kozmetologus/dr-vincze-ildiko elmondta, mit tehetünk ellene.

Foto123rf.com

A bőrszárazság okai

A téli időszakban az időjárási körülmények – a csípős, hideg levegő, fűtési szezonban alacsonyabb páratartalmú, száraz beltéri levegő – is fokozza a bőrszárazságot. A külső hőmérséklet csökkenésével a faggyúmirigyek működése csökken, a száraz, érzékeny bőr még nagyobb odafigyelést igényel.

A bőr szerkezete az életkorral együtt változik. A serdülőkori hormonális változások hatására zsírosabbá váló bőr állapota idővel normalizálódik, majd az életkor előrehaladtával egyre inkább a bőr szárazsága okoz problémát.

 

Hidratálással a megelőzésért

  • Hosszas fürdőzések helyett zuhanyozzunk kellemesen meleg, nem túl forró vízben, így megőrizhetjük a bőr lipidrétegét.
  • A megelőzés során a legfontosabb, hogy folyamatosan gondoskodjuk a bőr elvesztett nedvességének és lipidrétegének pótlásáról. Fürdés után használjunk testápolót, napközben többször kézkrémet, ajakápolót.
  • A lakás levegőjének ideális páratartalma 40-60 százalék között mozog. Párásító készülék segíthet, ha a beltéri száraz levegő hatására a probléma fokozódik.
bőrápolás

Foto:123rf.com

Készítmények száraz bőrre

A paletta széles, több termékcsalád közül is választhatunk. Nincs általános szabály, ami alapján azt mondhatjuk, hogy egy adott tusfürdő, vagy testápoló mindenki számára megfelelő – magyarázza dr. Vincze Ildikó.  A javasolt készítmények alacsony illó-, és illatanyag tartalmúak, lehetőleg konzerválószerektől mentesek. Tartalmaznak a bőr lipidrétegének pótlásához szükséges esszenciális zsírsavakat (pl. linolsav, ceramidok), gyulladáscsökkentő vitaminokat (pl.E-vitamin) esetleg termálvizet.

 

Különösen érzékeny bőrűek számára javasolt bőrgyógyász tanácsát kérni, a bőrtípusuk számára megfelelő ápoló krémmel kapcsolatban. Így elkerülhető, hogy felesleges anyagi ráfordítás és esetleg kellemetlen mellékhatások nélkül jussunk hozzá a számunkra legoptimálisabb készítményhez.

 

Mikor kérjük szakember segítségét?

A bőrszárazság bizonyos mértékig természetes jelenség a téli időszakban. Vannak azonban olyan esetek, amikor a tüneteket komolyan kell venni és otthoni gyógymódok helyett érdemes szakember segítségét kérni a kezeléshez. Ilyen eset, ha a bőrszárazság testszerte, foltokban jelentkezik, esetleg viszketéssel párosul, vagy a bőrszárazság, viszketés mellett bőrpír, sebesedés jelentkezik, ezek már a bőrgyulladás tünetei, mely kivizsgálást igényelhet.

 

Van, amikor a bőrszárazság orvosi segítséget igényel

 

 

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.