Van, amikor a bőrszárazság orvosi segítséget igényel

A száraz bőr nem csak esztétikai problémát jelent, hanem kényelmetlen, feszülő érzetet is okoz az érintetteknek, akár hámlással, viszketéssel. 

Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos esetekben szükség van orvosi közreműködésre az állapot javításához.

Feszülhet és viszkethet a száraz bőr

A száraz bőr oka lehet ekcéma, pikkelysömör, atópiás dermatitis is.

Foto: dermatica.hu

A bőrszárazság, vagyis xerosis nem minden esetben terjed ki az egész testfelületre, előfordul, hogy csak lokálisan, egy-egy testrészen alakul ki.  A másik tipikus jellemző a feszülés, ami azért alakul ki, mert a vízhiány miatt a bőr rugalmatlanná válik, némileg csökken a térfogata is. Emellett zavaró lehet még a pikkelyes és érdes felület, aminek oka, hogy a felső bőrréteg a fokozott sejtpusztulás miatt kissé megvastagszik, ami érdes tapintatot okoz. Ez a szárazság és megvastagodás okozhat kisebb- nagyobb mértékű hámlást is. A feszülés következtében pedig viszketni is kezdhet a bőr, ami sokszor kifejezetten zavaró, a vakarás pedig irritációt, kipirosodást okozhat.

Külső és belső okok is száríthatják a bőrt

Nem meglepő, hogy számtalan olyan külső tényező van, ami fokozza a bőrszárazság esélyét. Elsősorban ilyen az UV-fény, a nem megfelelő, sokszor túl erőteljes tisztálkodószerek, amelyek különösen az érzékeny bőrűek természetes védekező rendszerét sérthetik meg, a tartós vízzel való érintkezés (például úszóknál, konyhai dolgozóknál), az alacsony páratartalom (ami különösen a fűtési szezonban jellemző) és bizonyos kémiai anyagoknak való kitettség (például fodrászoknál).
– A belső okok közül kézenfekvő a dehidráció, vagyis az az állapot, amikor a szervezet nem jut elég vízhez, folyadékhoz, így természetesen a bőr sem. Ugyancsak nyilvánvaló az idősödés szerepe, hiszen a kor előrehaladtával csökken a bőr lipidtartalma, vagyis mindenképpen szárazabbá válik. Ezen kívül a kivizsgálásnál fontos rákérdezni a szedett gyógyszerekre is, hiszen például a vízhajtók miatt is kiszáradhat a bőr – hangsúlyozza Brezán doktornő. – Egyes bőrbetegségek velejárója is lehet a bőrszárazság, tipikusan ilyen az atópiás dermatitis, az ekcéma és a pikkelysömör, ugyanakkor mindig gondolni kell a cukorbetegségre is, aminek szintén egyik tünete a száraz bőr.

Így segíthet a bőrgyógyász

Elsősorban azt kell kideríteni, mi okozza a bőrszárazságot, hiszen, ha valamilyen betegség áll a háttérben, akkor azt kell kezelni.  Minden esetben meg kell erősíteni a bőr barrier- vagyis gátfunkcióját. A barrier fő feladata a víz- és lipidtartalom szabályozása. Az áteresztőképességet szabályozó barrier meggátolja, hogy kórokozók, kémiai anyagok jussanak a hámba, valamint minimálisra csökkenti a hámon keresztüli víz- és elektrolit vesztést és így megóvja a szervezetet a kiszáradástól– ismerteti dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa. – Nagyon zavaró, súlyosabb esetben kortikoszteroid tartalmú vagy immunmoduláló krémeket, kenőcsöket is elrendelhetünk, hiszen gyakran csak ezek tudnak enyhíteni a viszkető, hámló, száraz bőr okozta kellemetlenségen. A bőrszárazságra hajlamos pácienseknek ezen kívül egész életükben figyelni kell a hidratálásra. Belsőleg a napi 1.5-2 liter folyadék fogyasztása a fontos, külsőleg pedig a testápolók, hidratálók használata. Erre a célra elrendelhetünk gyógyszertári készítésű termékeket, vagy olyan gyári készítményeket ajánlhatunk, amelyeket kifejezetten erre fejlesztettek ki.

Így tudjuk megelőzni hideg-szeles időben az ekcémás tüneteket

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.