Egészségügyi Világnap

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, 1948-ban április 7-én kezdte meg intézményes működését, melyre azóta világszerte az Egészségügyi Világnapon emlékezünk.

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota.”

A Világszervezet céljául tűzte ki a nemzetközi egészségügyi munka összehangolt irányítását.. A WHO 2011. évi üzenetében – az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia világméretű terjedésére hívja fel a figyelmet.

Az antibiotikumok használatának évtizedei alatt olyan súlyos, és gyógyíthatatlan – mégis gyakori – betegségek zárlatát sikerült feltörni, melyek gyermekek, felnőtt betegek, és idősek halálát okozták még alig száz évvel ezelőtt is. E szerek hétköznapi, és sokszor indokolatlanul gyakori használatának azonban napjainkban már belátható, és aggasztó következményeivel kell számolnunk.

euvilagnap1

A fertőző mikoorganizmusok mind szélesebb körben tapasztalható rezisztenciájával kell szembesülnünk, mely jelenség gyakori betegségek, fertőzések alkalmával – tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, stb. – ismét szedi áldozatait. A megoldás az antibiotikumok ésszerű, és indokolt esetekre szorítkozó használata, valamint az immunrendszerünk támogatása, megerősítése. A hangsúlyt tehát a megelőzésre és a mindennapi egészségmegőrzésre kell helyeznünk.

Hangsúly a megelőzésen

A megelőzésben nagyobb felelősség, és több feladat hárul az egyénre, akinek ma már rendelkezésére állnak azok a szűrővizsgálatok, melyek segítségével kézben tarthatja egészségét. Az Internet, az otthon is elérhető információ pedig testközelbe hozza, és a mindennapokban is leegyszerűsíti a feladatokat, bővíti a lehetőségeket. A közelmúltban útjára indult új laboratóriumi információs adatbázis, a labtestsonline.hu egy élő, szervezett használati útmutató mindennapi egészségmegőrzésünkhöz.

Informál a betegségekről, a tünetekről, a vizsgálatok menetéről, az ajánlott szűrésekről, a rizikófaktorokról, és bárki számára érthetővé teszi a laboratóriumi leletek sorait. Biztonságot ad, és vezet bennünket az egészség útján, megkönnyítve az orvosainkkal, családunkkal és egészségünkkel való együttműködést is.

euvilagnap2

Szűrővizsgálatok mindenkinek

A szűrővizsgálatok sajnos hazánkban még nem gyakoriak, holott ezt bárki kérheti akkor is, ha nem tapasztal tünetet, csupán egy általános tájékozódást szeretne aktuális egészségügyi állapotáról. A szűrés során az adott környezetre jellemző betegségek előfordulását ellenőrzik, szokásos laborvizsgálatokkal. Ilyenkor leplezhetünk le olyan bennünk bujkáló betegségeket, fertőzéseket is, melyek esetleg még tünetmentesek. A leletünket kézbe kapva az interneten böngészhetünk a labtestsonline.hu oldalon.

A valós értékelést persze minden esetben szakorvosra kell bízni. A laborleletek alapján vannak betegségek, – vérzékenység, cukorbetegség – melyek egyértelműen diagnosztizálhatók, illetve nyomon követhetőek.  Más betegségek kevésbé mutatkoznak meg. Rendszeres, éves szűrővizsgálatokkal, a laborleletek értékelésével, egészségünk karban tartásával azonban jelentősen csökkenthető volna az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás mennyisége. Ezzel sokat tehetünk közérzetünkért, társadalmunkért, és jövőnkért.

Lépéselőnyben a betegséggel szemben

A labtestsonline.hu elindulása lehetővé tette, hogy az orvos, és a beteg között egy mélyebb és komolyabb párbeszéd kezdődhessen meg. Hogy lépéselőnyben lehessünk a betegségekkel szemben. A betegek a saját életmódjukkal, attitűdjükkel, sokat ronthatnak, de javíthatnak is az állapotukon, mely a folyamatban a labtestsonline.hu is segítséget nyújt.  Örvendetes volna, ha a weboldal szellemisége nyomán mind többen jelentkeznének szűrővizsgálatokra, hogy csökkentve gyógyszerfogyasztásunkat, megőrizve egészségünket – jó példát mutathassunk itthon és a nagyvilágban.

Forrás: