Demencia – Hogyan változnak a képességek?

A demencia esetén a beteg akkor tarthat lépést a változásokkal, ha azokraa  dolgokra koncentrál, amelyeket képes elvégezni. De mire lehet számítani, ebből egyre kevesebb lesz?

Eljöhet az idő, amikor kénytelen lesz segítséget elfogadni a családjától, barátaitól. Ha megmondja, mire van szüksége, segíthetik abban, hogy megtarthassa függetlenségét.

Milyen változásokra kell számítania?

Emlékezetkiesés: Előfordulhat, hogy nem jut eszébe valakinek a neve, de később beugrik. Megtörténhet, hogy beszélgetés közben a mondat közepén elfelejti, miről is volt szó.

Kommunikációs problémák: Megeshet, hogy mondani szeretne valamit, de nem jut eszébe a szó, vagy használni akar egy szót, de helyette egy másikat mond ki.

Fotó: 123rf.com

Nehézségek a mindennapi feladatok elvégzésében: Nehezen boldogulhat olyan feladatokkal, amelyeket korábban könnyűszerrel elvégzett, pl. egy recept követése, barkácsszerszámok használata, a tűzhelyen a megfelelő láng használata, a napi pénzügyek követése.

A térben és időben való tájékozódó képesség elvesztése: Vannak, akik összezavarodnak, pl. egy órával korábban mennek el a templomba. Mások nehezen tájékozódnak, nem mernek buszra szállni attól való félelmükben, hogy rossz helyen szállnak le.

Nehezen ismeri fel a látottakat: Előfordulhat, hogy néz egy tárgyat, de nem ismeri fel. Pl. nehezen különíti el a különböző bankjegyeket.

A távolságokat nehezen méri fel: Nehézséget okoz a lépcsőn le- fel közlekedés, mivel problémát okoz a fokok magasságának vagy távolságának a megítélése.

Csökkent ítélőképesség: Előfordulhat, hogy nem az időjárásnak megfelelő ruhát választ, vagy nem tudja felmérni, miért nem alkalmas a továbbiakban jármű vezetésére.

Változások a kedélyállapotban, viselkedésben: Teljesen normális, ha időnként ideges, ingerlékeny, lehangolt az Önt érintő változások miatt. Egyesek a személyiségükben is tapasztalnak változást.

Változások a fizikai képességekben: Az Alzheimer-kór befolyásolhatja a mozgáskoordinációt is, pl. nem talál bele a ruha ujjába.

Fotó: 123rf.com

Hogyan alkalmazkodjon a változásokhoz?

  • Beszélgetés közben készítsen jegyzeteket egy füzetbe. Készíthet hangjegyzetet is a telefonján.
  • Használjon emlékeztető cetliket (Post-it), állítson be emlékeztetőket telefonján.
  • Egyszerre egy dolgot csináljon.
  • Használjon hangosan jelző időzítőt, ha valamit feltesz a tűzhelyre.
  • Nem kell kapkodnia, és a többieket is intse türelemre.
  • Kérjen segítséget.
  • Foglalja le magát olyasmivel, amit szívesen csinál.
  • Ha már nem élvezi az olvasást, próbálkozzon hangoskönyvekkel, hallgasson kazettát, CD-t, nézzen DVD-t.

Forrás: felejtek.hu