Demencia – Életet menthet a korai felismerés

A demencia önmagában nem egy betegség, hanem olyan tünetegyüttes, aminek hátterében több különböző betegség állhat: leggyakrabban Alzheimer-kór. 65 éven felüliek körében gyakoribb és habár még nincs gyógymódunk rá, a korai felismerés rengeteget segíthet a demenciával élők állapotának fenntartásában és életminőségük javításában.

A szakértők szerint a demencia különböző típusai eltérő módon hatnak az emberekre és a tünetek mindenkinél egyéni módon mutatkozhatnak meg. Habár a legtöbben a feledékenységet és az emlékezeti problémákat figyelik, ezek mindössze a betegség leggyakoribb tüneteit jelentik. A demenciának a memória nehézségein kívül számos más, kevésbé közismert jele lehet. A tanulási és intellektuális képességzavarok esetében például az emlékezeti folyamatok gyengülése nem is megfelelő iránymutató, ezért ezekben az esetekben is más tünetekre kell fókuszálni.

A hangulat és a magatartás megváltozása a legkorábbi jelek közé tartozik. A frontotemporális eredetű demenciákban pedig egyenesen ez az egyik legfontosabb tünete a betegségnek.

Fotó: 123rf.com

A gondolkodási folyamatok megváltozásáról árulkodik az érvelés nehézsége: ilyenkor a beteg megértése nem károsodik, ám a problémamegoldó készségeiben hanyatlást észlelhetünk.

A figyelem és összpontosítás terén mutatkozó problémák is árulkodóak lehetnek. Ha tehát magunkon vagy szerettünkön azt tapasztaljuk, hogy nehezen tudunk követni egy beszélgetést, az sok egyéb zavar mellett a szellemi folyamatok romlására is utalhat.

Hanyatlik demenciában a kommunikáció is: először csak egy-egy szót felejt el a beteg , ám a végső stádiumokban a beszédképesség teljes elvesztése is előfordul.

A térben és időben történő tájékozódás szintén gyakran sérül. A demenciával élő beteg nem tudja megmondani, milyen napot vagy hónapot, évet írunk, illetve nehezen tájékozódik környezetében, akár otthon is eltéved.

Fotó: 123rf.com

A betegséggel való együttélés és a változásokhoz való alkalmazkodás igen gyakran okoz frusztrációt, zavarodottságot és szorongást a demenciában érintett személyeknek – mindez pedig gyakran további viselkedésváltozásokhoz vezethet.

Amennyiben saját magunkon észleljük a demencia jeleit, mindenképp forduljunk háziorvosunkhoz az állapotunk kivizsgálása érdekében. Ha egy szerettünknél gyanítunk szellemi hanyatlást, javasoljuk neki is, hogy orvoshoz forduljon; esetleg felajánlhatjuk, hogy elkísérjük a vizitre.

A demencia korai felismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy a beteg és környezete is lehetőséget kapjon arra, hogy mielőbb felkészülhessenek az előttük álló útra és megtervezhessék a jövőt. Az egészségügyi és szociális szektorral való együttműködés, valamint a családi és baráti támogatás együttesen tud csak hozzájárulni ahhoz, hogy a demenciával való együttélés kiegyensúlyozott és lehetőleg aktív, boldog életvitelt tegyen lehetővé.

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.