Kedélyállapot változások demencia esetén – 2. rész

A gyász a demencia állandó útitársa (Kenneth J Dorka). A betegséggel járó változások miatt a gondviselők gyakran tapasztalják a veszteség és a gyász érzését. A beteg állapotának hanyatlása miatt gyászolunk, ami nem csak az ő számára, de a mi számunkra is veszteséget jelent.

Előre tervezett folyamatok

Ha a betegség Önt érinti, érdemes mérlegelnie, hogy annak előrehaladtával Ön egyre nehezebben tudja majd döntéseit meghozni, és az ellátásával kapcsolatos kívánságait közölni. Számos dolgot azonban előre megtervezhet.

Fotó: 123rf.com

Az ellátás tervezése

Jó, ha meghatalmaz valakit, aki a betegség súlyosbodásakor meghozhatja a döntéseket Ön helyett. Ez kulcsfontosságú lehet az Ön által kívánt és a ténylegesen kapott ellátás szempontjából.

Hogyan tervezzen előre:

 1. Gondolja át, mit tart fontosnak.
 2. Ismerkedjen meg a különböző orvosi eljárásokkal, azok lehetőségeivel és korlátaival.
 3. Jelöljön ki valakit, aki a későbbiekben a döntéseket meghozza Ön helyett – valakit, aki hajlandó képviselni Önt.
 4. Beszéljen a szeretteivel arról, hogy mit szeretne.
 5. Rögzítse írásban az igényeit.

Még ha úgy is dönt, hogy írásban nem rögzíti kívánságait, beszélgessen jövőbeli gondozójával az ellátásáról. A szóbeli kérések ugyanolyan fontosak, mint az írásbeliek.

Megbízottjának mondja el, hogy milyen ellátást szeretne a későbbiekben, ez megkönnyítheti majd az illető döntését. Önnek is megnyugtató, ha tudja, hogy jó kezekben van.

Jogi és pénzügyi kérdések

Ha Ön Alzheimer-kórban vagy egyéb demenciában szenved, eljön az idő, amikor már nem tud jogi és pénzügyi kérdésekben döntéseket hozni, vagy hivatalos dokumentumokat aláírni. A meghatalmazottjának tudnia kell, hogy mit szeretne, hogy aszerint járhasson el. Beszéljen a családjával, és bizonyosodjon meg arról, hogy a pénzügyei olyasvalaki kezébe kerülnek, akiben megbízik. Gondoskodjon meghatalmazottról, aki jogilag is dönthet Ön helyett. Törvényes pénzügyi megbízottról is gondoskodjon.

Végrendelet és egyéb fontos dokumentumok

Mielőbb készítsen listát a szükséges dokumentumokról. Ha ezeket áttekintik a családdal, a gondozó sokkal jobban fogja tudni, hogy Ön mit szeretne. A következő dolgokra érdemes gondolnia:

 • Hogyan szeretné elosztani vagyonát a halála után.
 • Jogi és pénzügyi kérdésekben eljáró meghatalmazott kijelölése.
 • Olyan személy kijelölése, aki a gondozását, ellátását érintő kérdésekben dönt.
 • A további életével kapcsolatos döntések írásban rögzítése. Így könnyebben dönthetnek a meghatalmazottak.

Ezen felül szerezze be az alábbi jogi és pénzügyi kérdéseket érintő dokumentumokat és információkat. Mutassa meg egy megbízható családtagnak vagy egyéb személynek, hogy hol találja őket.

 • Bankszámlákkal kapcsolatos papírok
 • Bankkártyák, hitelkártyák
 • Kölcsönökkel, jelzálogokkal kapcsolatos papírok
 • Biztosítási kötvények (élet-, jármű-, lakás-, balesetbiztosítás).
 • Nyugdíjpapírok
 • Befektetési papírok
 • Ingatlanok tulajdoni lapjai, vállalkozások, járművek papírjai
 • Ha a temetési költségek befizetésre kerültek, az ezt igazoló papírok, vagy a sírkő terve

Fotó: 123rf.com

Munka, nyugdíj és önkéntes aktivitások

Ha még dolgozik, esetleg beszéljen munkáltatójával betegségéről és annak tüneteiről. A részmunkaidő és a felelősség csökkentése kedvező lehet. Fontolja meg, hogy abbahagyja-e a munkát. Ha saját vállalkozása van, tervezze meg vállalkozása jövőjét. Az önkénteskedés lehetőséget biztosít, hogy továbbra is használja képességeit, és olyasmit csináljon, amit mindig is szeretett.

Mindennapok

Jelenleg talán egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben szorul segítségre a mindennapi tevékenységei során. A betegség előrehaladtával azonban egyre inkább segítségre lesz szüksége az olyan tevékenységekben, mint a főzés, a takarítás, a bevásárlás, a közlekedés. Beszélje meg családtagjaival és barátaival, hogy ezekben ki tud a segítségére lenni.

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.