Csendben jön a stroke!

Egy új kutatás szerint az idősek emlékezetének romlásáért sok esetben a „csendes stroke” tehető felelőssé.

A becslések szerint az idősek 25 százalékát érintő esemény tünetek nélkül pusztítja az agysejteket.

„Tanulmányunk egy időben vizsgálta a csendes stroke-ot és az agy időskori zsugorodását” -magyarázta a kutatás vezetője Adam Brickman, a New York-i Columbia Egyetem Orvosi Központja Taub Alzheimer-kór és Agyi Öregedési Kutatóintézetének munkatársa az Amerikai Neurológiai Akadémián. Az írás a Neurology című folyóirat január 3-i számában jelent meg.

A szakemberek 658 olyan 65 évesnél idősebb embert figyeltek meg, akik nem szenvedtek időskori elbutulásos betegségtől. Valamennyiük agyát MRI-készülékkel monitorozták, ami során a memóriakapacitásukat, a tanulási képességeiket, a gondolkodási sebességüket és a vizuális észlelésük minőségét vizsgálták.

sihkqbxm

A készülék kimutatása szerint a résztvevők közül 174-en estek át korábban csendes stroke-on, és ők voltak azok, akik memóriája rosszabb állapotban is volt az átlagnál. Az eredmény független volt attól, hogy az illető agyában eredetileg mekkora volt az emlékezetért felelős terület nagysága.

„Mivel az Alzheimer-kórhoz hasonlóan ez az állapot is leginkább memóriaproblémákkal jár, az új felfedezés mélyebb betekintést enged mindennek okaiba, és új megelőzési lehetőségeket is kínál. Mivel a csendes stroke-ot és a hippokampusz méretét egymástól függetlenül vizsgáltuk, megállapíthatjuk, hogy a stroke elleni küzdelem a memóriavesztés tekintetében is fontos lehet” – tette hozzá Brickman.

Forrás: