Csapás az agyra

Egyszerű intézkedésekkel hatékonyabbá lehetne tenni a stroke megelőzését, az eredményes gyógyítás és gondozás legjobb gyakorlatának bevezetésére fel kell hívni a kormányok figyelmét, miképpen a prevencióra is.

Magyarul gutaütésnek vagy szélütésnek hívják, az angol hivatalos elnevezése stroke, vagyis: csapás Ez annak a rendkívül veszélyes agyi érbetegségnek a neve, amelynek során az agy vérellátása megváltozik, bizonyos területek működése lehetetlenné válik, ami mozgásképtelenséghez, beszédképtelenséghez, és gyakori esetben halálhoz is vezethet.  A harmadik leggyakoribb halálok a fejlett országokban, és a hosszú távú rokkantság egyik fő oka, évente ötmillió ember válik rokkanttá a világon ennek következtében.

Az életkor előre haladtával jelentősen növekszik a stroke kockázata, mindezek gazdasági terhe pedig hatalmas: az Európai Unió összes egészségügyi kiadásainak kétharmadát teszi ki. Az előrejelzések szerint az EU-ban az új stroke esetek száma 2025-re várhatóana 1,5 millióra, a pitvarfibrilláló betegek száma pedig 2050-re 2,5-szeresére nő.

idos16

A drámai adatok sürgős intézkedéseket, társadalmi, gazdasági, orvos szakmai és civil összefogást, s az emberek mindennapjaira vonatkozó felvilágosítást igényel. Egyszerű intézkedésekkel hatékonyabbá lehetne tenni a stroke megelőzését, az eredményes gyógyítás és gondozás legjobb gyakorlatának bevezetésére fel kell hívni a kormányok figyelmét, miképpen a prevencióra is.

A kommunikációban egyre nagyobb szerepet kell kapnia a megelőzésnek, mégpedig a pozitív életmód kialakításával és fenntartásával, amelyhez a fiatalabb korosztályok számára az internet lehet az egyik leghatásosabb eszköz. Az Action for Stroke Prevention szövetséget a Bayer Schering Pharma AG támogatja. A vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója, Dr. Gerhard Waltl a napidoktor.hu-nak elmondta: a nemzetközi programot kardiológusok, neurológusok, háziorvosok, betegképviselők, egészségügyi gazdasági szakemberek által javasolt ajánlásukat 17 vezető európai orvos szakmai szervezet és betegszervezet támogatja.

shutterstock_217028748014

Magyarországon is elkészültek a szakmai irányelvek és a protokoll, azonban  a hatékonyabb munkavégzéshez költségátcsoportosításra, finanszírozási intézkedésekre van szükség – hangsúlyozta  Prof. Dr. Merkely Béla, a Magyar Kardiológus Társaság elnöke. Ennek jegyében tartották meg a téma kiváló hazai szakembereinek, Prof. Dr. Csiba László, Prof. Dr. Bereczki Dániel, Dr. Folyovics András, Dr. Pfliegler György, Prof. DR. Merkely Béla részvételével az „Akció a stroke megelőzéséért” európai program  hazai sajtótájékoztatóját a magyar Kardiológus Társaság, a Magyar Stroke Társaság és a Magyar Thrombosis és Heamostasis Társaság támogatásával, A Liga az Agyi Érbetegségek Ellen betegszervezet közreműködésével. Május 8-án a Budapesti Népligetben tartanak nyilvános szűrőnapot, a kommunikáció javításáért padig országos médiapályázatot indítanak.

Forrás: