Csak gyomorégés, vagy a fájdalom oka már a fekély?

Ha a benne termelődő maró sav és az emésztéshez szükséges pepszin ellen nem képes megfelelően védekezni a gyomor, ráadásul szervezetünkben elszaporodik egy heliobacter nevű baktérium is, akkor először csak égő érzés keletkezik. Később gyulladás alakul ki, végül pedig a gyomorfekély.

 

Ha fekély…

Ha a fájdalom étkezés után egy órával, illetve éjszakánként jelentkezik, s néha hányás lép fel, amely után jobban vagyunk, a diagnózis valószínűleg a fekély. A diagnózis felállításának legbiztosabb módja a gyomortükrözés, amely nem kellemes, de nem nevezhető fájdalmasnak sem. Teljesen veszélytelen és rengeteg információval szolgál az orvosnak.

 

A kezelés ma már leggyakrabban gyógyszerrel történik.

Erre figyelj!
A legtöbb fekély azonban nem is a gyomorban hanem a patkóbélben alakul ki. Ezek a fekélyek fájdalmasak ugyan, de soha nem lesz belőlük rákos daganat.

Ha gyakran fáj a gyomrod néhány dologra oda kell figyelned, hogy elkerüld a komolyabb bajt.
Ez egyik ilyen, hogy ne szedj, különösen ne éhgyomorra nem szteroid gyulladás és fájdalom csökkentőket, például paracetamol vagy, amidazophen tartalmú tablettát. Ne terheld a gyomrod zsíros, nehéz ételekkel.

A gyomorfájás rejtett forrása

Egyszerre soha ne egyél sokat. Rágj sokat és sokáig, és fogyassz sok rostos ételt. Rengeteget teszel az egészségedért, ha sikerül letenned a cigit, és elkerülni a stresszt. A tartós feszültség ugyanis nagyon gyakran okoz gyomorproblémákat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.