Gyakran lehet fertőzés a gyomorfájás mögött

Milyen okból alakulhat ki hasi fájdalom?

A gyomorfájás egyike a legkellemetlenebb tüneteknek, amely mindennapi tevékenységeinket is gátolhatja. A hasi fájdalom oka sok esetben fertőzés, amelynek azonban több típusa lehet.

Ha hasi fájdalom gyötör bennünket, s ez gyakori válik, fontos mielőbb kideríteni, mi állhat a probléma hátterében. A gyomorfájás oka sok esetben lehet fertőzés, melynek több fajtája is létezik. A panaszokat kiválthatják hasnyálmirigy-gyulladások (pancreatitis), hashártya-gyulladás (peritonitis), epeúti fertőzés, hasi tályog és divertikulitis.

A gyomorfájás diagnosztizálása számos esetben nem könnyű. Előfordul, hogy egyszerű hasi kopogtatással azonosítani lehet, ha ugyanis érzékenyek vagyunk rá, akkor a hasi panaszok oka lehet diffúz- vagy hashártyagyulladás. A gyomor vizsgálatát végezhetik végbélen át, hölgyeknél a kismedence vizsgálata is fontos. A hashártyafolyadékból vagy a vérből tenyésztés is végezhető, ha a tünetek súlyossága még hagy erre időt.

A hasi fájdalom gyakori okai levegőn- vagy zárt térben szaporodó baktériumok. Levegőn szaporodó vagy aerob baktérium a jól ismert E.coli, Klebsiella vagy Proteus. A zárt térben vagy anaerob módon szaporodók közül a Clostridium, a B.fragilis és a Bacteroides fajok ismertebbek. Ha a gyomorfájást gomba (Candida) okozza, gombaellenes kezelésre lesz szükség.

Fotó: 123.rf.com

1.Hashártyagyulladás: bakteriális fertőzés, helyi vagy kiterjedt gyulladás, illetve irritáló anyagok is kiválthatják. Diffúz- vagy helyi hasi fájdalom a jellemző tünete. A hashártya gyulladása olykor más problémából adódik, például műtét utáni állapot tünete lehet, de akut bélátfúródás is okozhatja. Lehet, hogy hasi tályog vagy hasüreget érintő baleseti sérülés váltja ki.

A diagnózist laborvizsgálattal, mellkasi röntgennel, esetleg hashártyafolyadék leszívással állítják fel. Kezelni antibiotikummal, folyadékpótlással, szondával lehet, de szükség lehet sebészi konzultációra is.

2.Hasi tályog: ha valaki lázas, előfordulhat, hogy hasi tályog áll a háttérben. Gyulladásos bélbetegség, divertikulitis, hasi operáció vagy trauma miatt gyakran kialakul. Gyakori, hogy előzetes fertőzések, sebészi beavatkozás vagy szervi átfúródás eredménye.

A gyomorfájás mellett a beteget rázza a hideg, lázas, fogyni kezd és nincs étvágya. Általában hasi CT-vel diagnosztizálják a problémát. Kezelése antibiotikummal, a beltartalom elvezetésével, valamint a tályogban alkalmazott drenázzsal lehetséges. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a hasi fájdalom májtályog vagy léptályog miatt alakul ki, ám ezek ritkák. A drenázsos technika és az intravénás antibiotikum segíthet.

Fotó: 123rf.com

3.Vakbélgyulladás: ha elzáródik a féregnyúlvány (vakbél), a baktériumok gyulladást alakíthatnak ki az appendix falában. Leginkább E.coli baktérium és Bacteroides okozhatja.

Diagnózisát főként a tünetekre alapozva, illetve hasi ultraganggal állapítják meg, de szükséges egyeztetni sebésszel is. Szövődményei ugyanis nagyon veszélyesek lehetnek: hashártyagyulladás, hasi tályog alakulhat ki. Kezelni antibiotikumokkal, illetve sebészi beavatkozással lehet.

4.Divertikulitis: ha a vastagbél fala meggyengül, fokozódik a belső nyomás. Hányinger, bal alsó hasi fájdalom, puffadás, szélgörcs jelentkezhet.

A diagnózist a láz, hasi fájdalom – kopogtatásra érzékeny -, valamint magasabb fehérvérsejtszám jelenléte alapján állítják fel. Gyakori, hogy vér van a székletben. Ha nem tudni a pontos okot, szükséges a kolonoszkópia elvégzése. Kezelni antibiotikummal, rostban gazdag étrenddel lehet, súlyosabb esetben kórházba kell vonulni, mert infúziós folyadékpótlásra és gyógyszeres kezelésre lehet szükség. Amennyiben a páciens nem javul, műteni kell.

5.Epeúti fertőzések: a hasi fájdalom oka akut epeúti fertőzés, akut epehólyaggyulladás vagy akut, de nem köves epehólyaggyulladás is lehet.

  • Az akut epeúti fertőzés gyakran életveszélyes, ezért rögtön kezelni kell. Fájdalommal, lázzal, sárgasággal, zavartsággal és szeptikus sokkal járhat. CT-vel és ultrahanggal állapítják meg. Kezelni infúziós folyadékpótlással, antibiotikummal és sebészi konzultációval szokás.
  • Akut epehólyaggyulladás esetén többnyire epekő is jelentkezik. Amennyiben a kő beékelődik, az epevezetéket elzárja, az epehólyag tágul és romlik a keringése, majd pedig átfúródhat. A hasi fájdalom jobb oldalon jelentkezik a borda vonalában, nyomásérzékenység jellemző, hányinger és/vagy hányás, láz szintén tipikus tünet. Ezt a problémát fájdalomcsillapítással, antibiotikummal, intravénás folyadékpótlással kezelik, de nagy a valószínűsége, hogy a beteget műteni kell.
  • Az akut, de kő nélküli epehólyaggyulladás akkor különösen kockázatos, ha a páciens eleve le van gyengülve – akár vérmérgezés vagy műtét utáni állapot, intenzív osztályos kezelés okán. A tünetek az akut epehólyaggyulladáséhoz hasonlóak, sürgősen műtétre és antibiotikumokra van szükség.

hasfajas, kovek

6.A gyomorfájás gyakran hasnyálmirigy-gyulladásból, az pedig fertőzésből alakul ki. Érdemes tudni, hogy az akut hasnyálmirigy-gyulladást nem baktériumok váltják-e ki, a fertőzés gyakran már csak egy eredmény. Ilyenkor epekőre, hasi sérülésre, túlzott alkoholfogyasztásra, hasnyálmirigy-daganatra vagy akár terhességre is gondolhatunk.

CT-vel lehet diagnosztizálni a hasi fájdalom okát. Kezelése antibiotikummal lehetséges, vagy műtéttel, amennyiben fertőzés alakult ki. Vénás folyadékpótlásra lehet szükség, tályog is jelentkezhet, melyre a drenálás (leeresztés) a megoldás. Antibiotikumokra és a páciens intravénás táplálására itt is szükség lehet. Hasi fertőzéseknél többnyire fontos intravénás úton folyadékot pótolni, melynek oka, hogy ha a beteg újra szájon át táplálkozna, további szövődmények veszélye állna fenn.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.