COPD-s betegek és az intimitás

COPD-vel is lehet gyűrni a lepedőt… A krónikus tüdőtágulatban szenvedő betegek életét nagyban megnehezíti a betegségük, közérzetüket pedig rontja, hogy a fulladások miatt sok mindenről le kell mondani.

A krónikus obstruktív légúti betegséget, azaz a COPDt jellemzően a dohányosok ismerik és szenvedik el, mivel ez a kór a légutakat támadja meg: a cigarettafüst tartós gyulladást okoz, aminek következtében a nagyobb légutak beszűkülnek, a tüdőben viszont tágulat alakul ki a léghólyagocskák elpusztulásával.

A krónikus tüdőgyulladás fulladással, váladék felköhögésével jár, és persze azzal, hogy minden erősebb külső hatásra – fizikai megterhelés, légszennyezettség, légúti fertőzés – hirtelen súlyosbodhatnak az amúgy is sok kellemetlenséget okozó tünetek.

További rossz hír, hogy a tüdőhólyagocskák, orvosi nyelven alveolusok elpusztulása visszafordíthatatlan folyamat, így ez a betegség nem gyógyítható. Nem csoda hát, ha a COPD-ben szenvedő betegek minden olyan tevékenységet elkerülnek, ami fokozott levegőszükséglettel jár, csakhogy egy bizonyos területen ez már nem kizárólag az ő problémájuk.

tudo53

A szex tipikusan egy fokozott igénybevétellel járó "mozgásforma", és ha a fulladásos roham már ezt is akadályozza, azt a házasélet, a párkapcsolat is megsínyli.

Hogyan lehet ennek elejét venni?

A szex nem pusztán testi örömforrás, egy jó kapcsolatban az összetartozást, a meghittséget, bizalmat is jelenti, ezért nem mindegy, hogy ezen a területen minden rendben van-e. Mivel a COPD jellemzően a dohányosok körében alakul ki, további probléma, hogy ugyancsak a nikotin és a kátrány hatására a keringés is rosszul fog működni, így az első kudarc már a merevedés hiányával eléri az embert, a fulladásról ekkor még nem beszéltünk.

Ha egyszer már kialakult egy roham szeretkezés közben, a következő alkalommal ez újabb "lankasztó" érzést válthat ki, félelem a tünetek ismétlődésétől, de akár már az előjáték alatti fokozott izgalom is előhozhatja a légszomjat és az ezt követő fulladásos rohamot.

Ezért nagyon fontos, hogy a COPD-s betegek őszintén beszéljék meg ezt a problémát is a kezelőorvossal, gyógyszeres kezeléssel ugyanis jelentősen javítható az életminőség, csökkenthetők az ijesztő tünetek.

szex125

Emellett viszont a partnerrel is tudatni kell, hogy mire számíthat az ágyban, így közösen lehet felfedezni például olyan testhelyzetet, ami engedi a szabad lélegzést és nem jár túlzott fizikai megterheléssel sem.

Az orvos tanácsára ajánlott ezen kívül megelőző óvintézkedéseket is tenni, például szex előtt fél órával bevenni olyan szert, ami a hörgőket tágítja, ezzel segítve a kielégítő oxigénfelvételt, valamint jó, ha karnyújtásnyi távolságon belül van az inhalátor, ha mégis túlfeszítené a húrt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.