Boldogabb változókor?

A kutatók szerint a hormontabletták enyhíthetik a hőhullámokat, és javíthatják a nemi életet.

Az orvosok azt javasolják, vizsgálatokkal kellene meghatározni, hogy a tabletták alternatívaként szolgálhatnak-e a hormonpótló terápia helyett. A javaslatot megelőzően egy tanulmány első alkalommal bizonyította azt, hogy a DHEA, a szervezetben természetesen termelődő hormon kis dózisa javíthatja a nők nemi kielégülését, valamint enyhítheti a hőhullámokat és az éjszakai verejtékezést. A hormon szintje a szervezetben 25 éves kor körül éri el csúcspontját, és pótlását tabletta, tapasz vagy injekció formájában lehet kivitelezni orvosi felügyelet mellett.

Dr. John Stevenson, a londoni Royal Brompton kórház orvosa szerint nagy igény lenne alternatívákra a hormonpótló terápia helyett. Azt azonban egyelőre nem tudhatjuk, vajon a DHEA ugyanolyan biztonságos-e, mint a hormonpótló kezelés, vagy esetleg nagyobb kockázattal jár. Ennek meghatározására szélesebb körű kutatásokra lesz szükség.

A Climacteric szaklapban megjelent tanulmányban a Pisai Egyetem kutatói Andrea Genazzani professzor vezetésével 48 olyan nőt vizsgáltak, akik a menopauza tüneteitől szenvedtek. Közülük 12 D-vitamint és kalciumot szedett csontjaik erősítésére, mert nem akarták alávetni magukat hormonpótló terápiának. További tizenkettő DHEA-t (dehidroepiandroszteron) szedett, két másik tizenkettes csoport pedig szabványos hormonpótló kezelésben részesült, melynek során ösztrogént és progeszteront, illetve a szintetikus tibolon szteroidot kapták. A kísérlet végén szabványos kérdőívekkel mérték a nők menopauza tüneteit, valamint szexuális érdeklődésüket és aktivitásukat.

shutterstock_166186635

Tizenkét hónap múlva a hormonpótló kezelést kapott nők a menopauza tüneteinek javulását mutatták, a D-vitamint és kalciumot szedők viszont nem tapasztaltak jelentős javulást. A kísérlet elején mindegyik csoportban hasonló volt a szexuális aktivitás szintje. Egy évvel később a kalciumot és D-vitamint szedők McCoy értéke (a szexualitás nemi hormonok változása által befolyásolt aspektusainak mérőszáma) 34,9, míg a DHEA csoport tagjaié 48,6 volt. A magasabb pontszám arra utal, hogy a DHEA kezelésben részesülő nőkben jelentősen magasabb lett a nemi vágy és aktivitás szintje. A hormonpótló terápia esetében hasonló eredmények születtek.

A kutatók hangsúlyozták, hogy mivel szűk körű kutatásról van szó, eredményeik megerősítéséhez nagyobb szabású kutatások elvégzésére lesz szükség.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.