Bélflóra védelem utazás során

Beköszöntött az ősz, így nemcsak a hűvösebb szél váltja fel fokozatosan a nyári hőséget, hanem az utószezonos „nyaralások” is elkezdőnek. Az utóbbi években egyre többen választják a zsúfolt nyár helyett az olcsóbb és nyugodtabb őszi, téli pihenéseket, ezért is fontos beszélnünk szervezetünk egészségének megőrzéséről, főleg abban az esetben, ha úticélunk nem belföldi, hanem külföldi.

traveling

Amikor külföldre, számunkra ismeretlen környezetbe utazunk, lenyűgöz bennünket a táj, a másféle szokások, kultúra, és persze a helyi konyha ízei. Szívesen meg is kóstoljuk az ottani fogásokat, amelyekben az általunk megszokottaktól teljesen eltérő alapanyagok, fűszerek lehetnek. Ezek az ételek, italok „rizikósabbak” a hazaiaknál, hiszen olyan mikroorgazmusokat viszünk be a szervezetünkbe fogyasztásuk által, amelyek káros hatással vannak bélflóránkra.

A következőkben pár fontos tippet, ötletet sorolunk fel, annak érdekében, hogy megelőzzük az utazás során elkapható betegségeket, gyomorrontást:

  • Mediterrán térségben, főleg az arab országokban kerüljük a nyers ételeket és a jégkockát. Fogmosás alatt is érdemesebb, és erősen javasolt palackozott vizet használni.
  • Azokban az országokban, ahol a csapvíz fogyasztása nem megengedett, ott figyeljünk oda a bárokban fogyasztott koktélokra, gyümölcslékre, fagylatokra, hiszen ezek egyik főbb alapanyaga a víz. Tehát érdemesebb érdeklődni vásárlás előtt, hogy milyen vízből készítik ezeket.
  • A Földközi-tenger közelébe való utazás során figyeljünk oda, hogy jól átsült kagylókat együnk.
  • Amikor csak tehetjük, mossunk kezet, hiszen a rendszeres kézmosás számos kellemetlenségtől óvhat meg minket.
  • Probiotikum-kúra.

Röviden a probiotikum-kúráról:

Hasznos megoldás, ha utazásunk során bélflóránk védelmére probiotikumot alkalmazunk. Ilyenkor a béltraktust jótékony baktériumokkal töltjük fel, így amikor szervezetünk más baktériumokkal találkozik külföldi környezetben, már nem éri felkészületlenül. Előre felállítjuk a védelmet, ha probiotikumot használunk – biztosítjuk a bélflóra megóvását, fokozzuk az immunrendszer működését.

Aki szedett már probiotikumokat, bizonyára tudja, hogy a probiotikus szó azt jelenti: jó baktériumok. Noha a baktériumokra általában úgy tekintünk, mint amelyek betegséget okoznak, a szervezet jó baktériumoknak is otthont ad, melyek egészségünket őrzik.

Olvasd el ezt a cikket és tudj meg többet a probiotikumok jótékony hatásairól!

probiotics

A probiotikumok szedését érdemes utazás előtt egy héttel elkezdeni. Külföldi tartózkodásunk alatt se hagyjuk abba a kúrát, s ha hazaérkeztünk, még 2 hétig alkalmazzuk őket! A megelőzési fázisban érdemes naponta egy darab probiotikumot bevinni szervezetünkbe, így kellő védelmet kap majd a bélflóránk.

De mi történik akkor, ha utazásunk előtt nem kezdtük el a probiotikum-kúrát és a fenti tanácsok ellenére is bekövetkezett a baj?

Ahogy említettem, szervezetünkben sokféle baktérium él, közülük pedig nagyon sok a bélben. Amikor szervezetünket megtámadja a káros baktérium, megtapasztaljuk a különböző „utazásos betegségeket”, mint például a hasmenést. Olyan panaszok lépnek /léphetnek fel ilyen esetekben, mint a hányinger, hányás, puffadás, hasfájás, hasmenés, láz és fáradékonyság.

Ha a fent felsorolt tünetek közül bármelyik is fellép, akkor minél előbbi intézkedéseket kell tennünk az egészségünk visszaállítása érdekében. Első és legfontosabb lépés, hogy pótoljuk szervezetünkben az elvesztegetett folyadékot, így naponta több mint 2-3 litert javasolt fogyasztanunk.  Mindemellett fontos, hogy probiotikumokat vigyünk be szervezetünkbe. Joghurtfogyasztással is sokat tehetünk azért, hogy probiotikumokhoz jussunk, de a bennük levő jótékony baktériumokat gyakran elpusztítja a gyomorsav, mielőtt elérnék a beleket, így a leghatékonyabb megoldás a probiotikum-kúra. A gyógyulás érdekében, a megbetegedések és a gyomorrontások esetén naponta háromszori (reggel-délben-este) probiotikum bevétel javasolt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.