Azt hiszed, tudsz citromos teát csinálni?

Sokan úgy hiszik, ha kicsit meghűlnek, fájdogál a torkuk, csak fognak egy bögre tűzforró vizet, teafüvet, mézet, citromot és máris kész a gyógyír. Nos, ők nagyot tévednek! Cikkünkben szakértő segítségével járjuk körbe a témát.

Bár a hirtelen lehűlés nemcsak az őszi-téli időszakban fordul elő, mégis, sokan mégis főként ehhez az évszakhoz kötik a megfázásos tünetek, a torokfájás és a rekedtség megjelenését. A különbség ugyanis a nyári és az őszi időjárás páratartalmában és hőmérsékletében rejlik! Míg nyáron a magas átlaghőmérséklet nem kedvez a vírusok szaporodásának, addig az őszi, hűvös idő kedvező körülményt biztosít számukra és könnyedén elszaporodnak a szervezetben. Hogy mi is megy végbe szervezetünkben, mikor megfázunk, az Ezüstfény Klinika munkatársát, Dr. Modok János fül-orr-gégész szakorvost kérdeztük.

A folyadékfogyasztáson múlik minden!

Azt gondolná az ember, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás főleg nyáron fontos. Ez azonban nem így van! „A száj nyálkahártyája nem steril, bizonyos számú kórokozók megtalálhatók rajta, de ezek nem okoznak problémát, amíg egészségesek vagyunk. Abban a pillanatban azonban, ahogy a nyálkahártya kiszárad, máris szaporodásnak indulnak, így – ha nem lépünk fel ellenük gyorsan – meg is betegíthetnek bennünket. Fűtési időszakban fokozottan figyelnünk kell a megfelelő folyadékpótlásra, hiszen ilyenkor a lakások és irodák levegője is szárazzá válik. A napi ajánlott 1,5-2 liter víz és tea fogyasztása biztosítja a megfelelő nyálképzést, amelynek segítségével kordában tarthatók a kórokozók. A betegségek megelőzéséhez járul hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozás, és a vitaminok pótlása is. Ezek a már esetlegesen kialakult problémák gyógyulását is felgyorsítják.” – tudtuk meg az Ezüstfény Klinika szakértőjétől.

ciztomos tea1

„Tudom, sapka, sál!”

Sokan nem szeretik túlöltözöttnek érezni magukat, hiszen mostanában – bár a reggelek és esték hűvösek – napközben még kellemes a hőmérséklet és az ember hamar kimelegszik. Pedig épp ezzel sodorjuk magunkat veszélybe! „A réteges öltözködés a legfontosabb, az emberek általában alulöltözik az időjárást. Egy könnyű sál viselése – azon kívül, hogy divatos – megvédi a torkunkat a hidegtől. Bár napsütésben és szélcsendben nem gond, ha nincs rajtunk, de ha elkezd fújni a szél, akkor néhány perc alatt már komolyan átfázhatunk. Ha óvatlanok voltunk, akkor a régi gyógymód, a mézes-citromos tea valóban segíthet átvészelni a betegséget. Egy dologra azonban nagyon figyeljünk! Soha ne lobogó forró vízbe dobjuk a citromkarikát, vagy öntsük a citrom levét, mert a hő hatására C-vitamin tartalma semmivé lesz, és legfeljebb ízesítőként funkciónál. A legjobb, ha a fogyasztásra kész, langymeleg teába tesszük, így valóban betölti küldetését!” – mondta el Dr. Modok János fül-orr-gégész szakorvos.

Ne várjuk a csodát!

Az emberek nem szeretnek orvoshoz járni, sem idejük, sem kedvük nincs a váróteremben üldögélni. De van, hogy nem várhatunk tovább a segítségkéréssel! „Ha kapar a torkunk, reszelős a hangunk vagy fáj a torkunk, néhány napig próbálkozhatunk az otthoni kezeléssel, a méz például propolisz tartalmának segítségével óvja a szájüreg nyálkahártyáját. Ha azonban a kellemetlen tünetek 7-10 napon belül nem enyhülnek vagy múlnak el, illetve a panaszok az első naptól kezdve csak fokozódnak, mindenképpen látogassunk el szakorvoshoz, elkerülendő a nem kívánt és sokszor nehezen gyógyítható szövődményeket” – nyilatkozta az Ezüstfény Klinika fül-orr-gégésze Dr. Modok János.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/