Az éjszakai fogcsikorgatás rejtelmei

Önt is gyötri a bruxizmus? Még ha nem is találkozott eddig ezzel a kifejezéssel, meglehet, hogy saját magán tapasztalta a jelenség tüneteit. A bruxizmus nem más, mint a „fogcsikorgatás” fogorvosi megnevezése.

A bruxizmus valójában magába foglalja a fogak önkéntelen csikorgatását, összeszorítását és kopogtatását. Ezek jelentkezhetnek a nap folyamán (teljesen tudat alatt) és akár éjszaka, alvás közben is. Mai cikkünkben a nehezebben észrevehető éjszakai jelenséggel foglalkozunk.

Az éjszakai fogcsikorgatás tünetei és jelensége

Amennyiben éjszaka, alvás közben csikorgatja fogait, akkor könnyen lehet, hogy egészen addig nem veszi ezt észre, míg fogorvosa fel nem hívja figyelmét az árulkodó jelekre. Az is előfordulhat, hogy párja teszi szóvá a zavaróan hangos éjszakai fogkocogtatást.

A bruxizmus tüneteit azonban saját magán is tapasztalhatja – ezek lehetnek:

  • Alvási zavarok
  • Repedt, lepattogott fogak
  • Kilazult fogak
  • Elkopott fogzománc
  • Nyak- vagy állfájás
  • Fejfájás
  • Fogfájás vagy érzékenység

Ha bármelyiket is tapasztalja, érdemes ellátogatnia a Móricz Dental fogorvosaihoz, ahol felmérik a fogcsikorgatás okozta károkat és segítenek annak kezelésében is. Kérjen időpontot rendelőjükbe az alábbi linkre kattintva: fogászat Budapesten!

A fogcsikorgatás gyakori okai

Habár jó ideje kutatják az éjszakai bruxizmus kiváltó okait, jellege miatt meglehetően nehéz megfigyelni és kivizsgálni az eseteket. Éppen ezért nem született egyöntetű szakmai megállapodás azt illetően, hogy mi okozza a fogcsikorgatást.

Sokszor hangzik el, hogy az alkohol- és koffeinfogyasztás, illetve a dohány is hozzájárulhatnak a bruxizmushoz, a leggyakoribb indokként azonban általában a stresszt jelölik meg. Egyesek szerint a fogcsikorgatás a szervezet reakciója, amikor alvás közben valami megzavarja az ember légzését.

A fogcsikorgatás kezelése

Amennyiben fogorvosa a bruxizmus tüneteit azonosítja szájában, valószínűleg egy fogvédőt ír majd fel az alváshoz. Persze ez csak a tüneteket segíti enyhíteni, a probléma megoldásához azonban a kiváltó okokat kell megszüntetni. A fogvédő éjszakai viselete továbbá egyesek szerint megnehezítheti a légzést.

A kiváltó ok megszüntetése

Mivel a fogcsikorgatást okozó tényezők nem teljesen ismertek, meglehetősen nehéz szakmai tanácsot adni ezek megszüntetésére. Íme néhány általános javaslat, amiket érdemes kipróbálni:

  • Végezzen alváskutatást: Amennyiben a problémát légzési zavarok okozzák, akkor meg kell találnia, hogy mi váltja ki ezeket a zavarokat, hogy megfelelő kezelést kaphasson.
  • Fontolja meg a stressztényezőket: Ha fogcsikorgatását különféle stresszforrások (munkahely, tanulmányok stb.) okozzák, akkor keressen valamit, amivel levezetheti ezt a feszültséget. Ez lehet egy intenzív sport, vagy épp egy pihentető tevékenység (pl. színezés, séták stb.) is.
  • Fokozza a vitaminfogyasztást: Győződjön meg róla, hogy szervezete elegendő C és B-vitamint, illetve magnéziumhoz jusson. Ezek hiánya többek között stresszt okozhat, ami a fogcsikorgatás egyik kiváltó oka lehet.

A fogcsikorgatás forrásának felfedezésével és megszüntetésével nem csak fogait védheti meg a károktól, hanem elméjét számára is sokkal nyugodtabb, stresszmentes környezetet alakíthat ki. Amennyiben ön vagy partnere felfigyel rá, hogy éjszaka vagy napközben csikorgatja fogait, forduljon orvoshoz egy alapos vizsgálatért és személyre szabott kezelésért.

Forrás: Napidoktor.hu