Az egyszerű nátha is figyelmet, kezelést igényel

Télen gyakran látunk magunk körül náthás, tüsszögő embereket. Nem beszélve a hideg hónapokban tomboló influenzajárványról, amely több napra is ágyba dönthet minket.

A megfázás és az influenza tünetei gyakran hasonlóak, ám vannak olyan panaszok, mint például az ízületi fájdalom vagy a magas láz, amelyből egyértelműen tudhatjuk, hogy bizony nem egy egyszerű náthával van dolgunk. Ám ha megússzuk a komolyabb betegséget, az nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk a tünetekkel, és hogy néhány napon belül teljesen egészségesek leszünk. Miért fontos, hogy ha betegek vagyunk, elmenjünk orvoshoz?

Ha influenzára utaló tünetek kínoznak minket, teljesen természetesnek vesszük, hogy felkeressük a szakorvost, aki bakteriális felülfertőződés esetén akár antibiotikumot is javasolhat. Ám a náthát hajlamosak vagyunk otthoni praktikákkal kezelni, azaz mézes gyógyteát iszunk, inhalálunk, orrspray-t használunk. Ez sok esetben hatásos is lehet, sőt a szakorvos sem javasol mást, ha nem tartja indokoltnak. Ám előfordulhat, hogy egy egyszerű, ám elhanyagolt nátha fül-orr-gégészeti ellátást igénylő szövődménnyé alakulhat. Ilyenkor az elhúzódó, nem kikezelt megfázás akár az ízületeinkre is ráhúzódhat. Ez mind meghosszabbíthatja a gyógyulás folyamatát, épp ezért célszerű már a tünetek jelentkezésekor egyeztetni a szakorvossal a javasolt kezelési módokat” – mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Melyek azok a tünetek, amelyek komolyabb betegségre utalnak?

 • Sárgásra vagy zöldes színűre változott orrváladék
 • Nyomásra fokozódó, feszítő érzés az arcon
 • Fejfájás
 • Erős köhögési inger
 • Magas, hosszan tartó láz
 • Halláscsökkenés
 • Füldugulás
 • Erős fülfájás

Melyek a légúti megbetegedések leggyakoribb szövődményei?

Az egyszerű megfázás leggyakoribb szövődménye az arcüreg-, valamint középfülgyulladás. A vírusos fertőzés miatt előfordulhat, hogy az orrüregen kívül az arc- és homloküregben, illetve a fül járataiban bakteriális felülfertőzés, gyulladás alakul ki. Az orrnyálkahártya duzzanata miatt ugyanis nem ürül ki megfelelően az orrváladék, amely a zárt, meleg, nyirkos térben ideális szaporodási körülményeket teremt a gyulladást kiváltó baktériumoknak.

Milyen megoldást javasol a szakorvos a szövődmények kezelésére?

 • párásító inhalálás, az alsó légutak érintettsége esetén
 • infralámpa használata, melegítő párna a fülre és az arcüregekre
 • nyákoldó használata
 • duzzadáscsökkentő, lohasztó hatású orrspray vagy orrcsepp

Megelőzésként fontos az influenza elleni védőoltás, gyakori kézmosás, szellőztetés is!

Változatos, vitamindús táplálkozással, szükség esetén vitaminkészítmények szedésével, egészséges életmóddal és rendszeres sporttal erősíthetjük immunrendszerünket, amely segíthet ellenállóvá tenni szervezetünket a téli hurutos megbetegedésekkel szemben. Ám bármennyire is igyekszünk, sokszor nem tudjuk elkerülni a megfázást vagy az influenzát. Hogy kivédhessük a komolyabb szövődményeket, maradjunk otthon és kérjük időben a szakorvos segítségét” – tette hozzá a doktornő.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.