Az autoimmun betegségek

Reményt adhat a szklerózis multiplexben és más autoimmun betegségekben szenvedők számára egy több mint egy évszázados lepra elleni antibiotikum, állítják a Johns Hopkins kutatói.

A Medipress oldalán közöltek szerint, Jun O. Liu gyógyszertan és molekuláris biológia professzor és munkatársai több ezer, az USA Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatala által jóváhagyott gyógyszert vizsgáltak meg, és a clofaziminet azonosították, mely egy a szervezet immunválaszának szabályozásában szerepet játszó molekuláris folyamatra hat.

Liuék maguk sem hitték, hogy egy 1890-es években kifejlesztett antibiotikum alkalmas lehet a szklerózis multiplex, a pikkelysömör, sőt akár az egyes típusú cukorbetegség kezelésére. Mások éveket és dollártízmilliókat áldoztak egy ilyen gyógyszer kifejlesztésére, holott már rendelkezésre áll egy biztonságos és ismert szer. Az eredmények a PloS One-ben olvashatók.25672?Eddig a clofazimine feltételezett célpontjai a batériumok voltak, nem pedig emberi sejtek. Megállapítottuk azonban, hogy a gyógyszer erőteljesen hat az emberi immunsejtekre, melyek fontos szerepet játszanak egy hatékony immunválasz elindításában és kivitelezésében? ? magyarázta Liu.

A kalcium elnyújtott felhalmozódása az immunsejtek belsejében kulcsfontosságú lépés az immunválasz megindításában. A kutatók megállapították, hogy a clofazimine gátolja az immunsejtekbe irányuló kalciumáramlást, és csökkenti a sejteken belüli kalciumszintet, ami rövidre zárja az autoimmun betegségekben szerepet játszó jelátviteli útvonalat.

Forrás: